2009-05-01

Verserna du inte får höra

På första maj hör det ju till att socialister och kommunister sjunger Internationalen. Men hur kommer det sig att bl a dessa två verser som regel "glöms bort":

"Båd' stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner. Den rike inga plikter trycka, den arme ingen rätt man ger. Länge nog som myndlingar vi böjt oss, jämlikheten skall nu bli lag. Med plikterna vi hittils nöjt oss nu taga vi vår rätt en dag."

"Regeringarna oss förtrycka slå ned tyrannerna giv fred! Med värnpliktsstrejken skola vi rycka just deras bästa vapen ned! Komma mot oss sen de kannibaler stå vi alla så som en, och deras morska generaler från ståt och makt skall plockas ren."

Kan det möjligen bero på socialdemokraternas tidigare så långa maktinnehav?

Källor: Aftonbladet Aftonbladet Expressen Expressen Expressen Expressen SvD SvD SvD SvD SvD P J Anders Linder DN DN DN DN

2 kommentar(er):

Unknown 2 maj 2009 10:30  

http://www.dn.se/opinion/huvudledare/jobben-sist-1.856751

Vem skrev detta? Jag misstänker Wolodarski, som ibland är riktigt vettig. Huvet på spiken här.

Det här är usla paroller, som inte alls gagnar Sveriges ekonomi. Man smetar pengar där de ingen verkan har. De skulle ha satsats på investeringar och insatser för de sämst ställda.

Sossarna är bara för erbarmliga.

- Peter Ingestad, Solna

Jonas Lundgren 3 maj 2009 17:00  

Hej Paul

Jag tror att du har en klar poäng. Framförallt gällande den första versen som tagits bort från både Vänsterpartiets och Socialdemokraternas versioner av Internationalen. Jag tror också att du har helt rätt i att detta beror på sossarnas långa maktinnehav. Men jag vill också påpeka att Internationalen som allt annat (om man finner någon vits med att behålla sången inom rörelsen) måste förnyas. Att man strykit den första versen beror nog på att den svenska texten skrevs före socialdemokratins maktövertagande. Och under den tiden så dignade arbetarklassen under skatterna. Under denna tid så gick skattemedlen heller inte, som nu, till folket utan till de höga herrarnas fickor inom bland annat dåvarande Högerpartiet, nuvarande Moderaterna.

Att man tog bort den andra vers du reffererar till är dock sorgligt. Pacifismen är något som den internationella arbetarrörelsen alltid har stått för och denna kan inte nog strykas under. Dessutom är det en viktig vers för att understryka den välkända parollen "Krig är brodersmord".

För den andra versens återupprättande med andra ord.
/Jonas Lundgren
Vänstepartiet Lidingö

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP