2010-07-11

Ett stort ansvar vilar på Aftonbladet

I november 1977 avslöjade Dagens Nyheter att dåvarande justitieminister, Lennart Geijer (S), hade köpt sex av prostituerade. På den tiden var det inget brott, men skandalen blev ändå ett faktum. Trots att det fanns bevis och förhållandena var kända i en bredare krets dementerade statsminister Olof Palme saken frenetiskt och tvingade DN att publicera en ursäkt.

Aftonbladet tog sig an uppgiften att genom Jan Guillou avslöja DN:s källa (bara en sådan sak). Det visade sig vara ingen mindre än Leif GW Persson, då nära medarbetare till rikspolischefen. Aftonbladet vågade aldrig publicera uppgifterna, men de ledde ändå till att Persson fick sparken från sitt jobb.

Den stora skandalen den gången var således inte Geijers sexköp, utan Palmes maktfullkomliga agerande liksom Aftonbladets mycket grova pressetiska klavertramp. Det kan vara värt att tänka på när Aftonbladet nu kritiserar Fredrik Reinfeldts hantering av anklagelserna mot Littorin och dennes avgång. I mina ögon synes vår nuvarande statsministers agerande mycket professionellt, till skillnad från sin socialdemokratiske företrädares.

När Mona Sahlin, som tillsammans med Aftonbladet gärna vill utnyttja situationen politiskt, dessutom indignerat berättar hur besviken hon är på Littorin kan det vara värt att påminna om att hon själv brukar berätta att hon gick med i Olof Palme snarare än i Socialdemokraterna.

Huruvida Sven-Otto Littorin verkligen har köpt sex eller inte vet bara han själv och "Anna". Ord står mot ord och några andra bevis än en anonym kvinnas anklagelse har ännu inte presenterats. Ändå väljer det socialdemokratiska husorganet att publicera anklagelsen med Lena Melins motivering att "kvinnan bedöms som trovärdig".

För Littorin är det inträffade en personlig tragedi, och detta alldeles oavsett om han gjort sig skyldig till det som läggs honom till last eller ej. Han förlorar sin ministerpost, den redan mycket inflammerade vårdnadstvist han är inblandad i lär försvåras ytterligare, hans barn får lida något oerhört och själv är han redan dömd i allmänhetens ögon.

Ett stort ansvar vilar därför på Aftonbladets ledning och ansvarige utgivare.

Läs även Kent Persson Mina Moderata Karameller Expressen Aftonbladet Anybody's Place Medborgarperspektiv Dennis Nilsson DN DN Aftonbladet Aftonbladet Ledarbloggen Niklas Ekdahl (Newsmill) SvD Tokmoderaten Paul Ronge

2 kommentar(er):

Anonym,  13 juli 2010 08:55  

Hur kan det vara ett straff att inte vara politiker?
Jag har inte haft ett politiskt uppdrag i hela mitt liv, alltså avtjänar jag ett livstidsstraff. Trots att jag själv och andra bedömt mig som hederlig.

Den som inte tidigare har avslöjats som lögnare borde självklart bedömas trovärdig. Trovärdigheten borde inte bli mindre för att det är en kvinna eller för att hon försörjt sig på ett anoorlunda sätt tidigare i livet.
Å andra sidan har vi en notorisk lögnare utbildad på Lurifax University. Uppvägs detta av att han är man och tjänar mer i timmen än en prostituerad?

Många skulle nog inte uppleva det som en tragedi att bli arbetslös om man fick 1,3 miljoner i akassa utan prövning av arbetsförmåga.

// Bengt Svensson

Anonym,  14 juli 2010 13:55  

Sanningen

www.flashback.org/sp24199397

www.flashback.org/sp24199443

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP