2010-07-17

Melin anmäld för brott med fängelse i straffskalan

Känns rubriken igen? Byt ut Melin mot Littorin och denna blogg mot Aftonbladets löpsedel, så vet ni vad jag syftar på.

Lena Melin, tf ansvarig utgivare på Aftonbladet, har nämligen blivit polisanmäld för förtal enligt Svenska Dagbladet, ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Så här säger brottsbalkens femte kapitel:

1 § Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

2 § Är brott som i 1 § sägs att anse som grovt, skall för grovt förtal dömas till böter eller fängelse i högst två år.
Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om uppgiften genom sitt innehåll eller den omfattning i vilken den blivit spridd eller eljest var ägnad att medföra allvarlig skada.

Enligt tidigare pressombudsmannen, Pär-Arne Jigenius, löper Lena Melin stor risk att fällas om det blir ett tryckfrihetsmål. Och Peter Wolodarski beskriver i sin krönika i DN Aftonbladets kampanj som "ett övergrepp på en minister".

Däremot tycks Aftonbladets egna spekulationer (och förhoppning) om att detta skulle påverka förtroendet för Fredrik Reinfeldt inte förverkligas, SKOP:s senaste mätning visar istället att förtroendet för statsministern har ökat från 75,5 % till 77,1 % medan bara 22,9 % anser att Sahlin är bästa statsministerkandidaten.

Läs även: SvD SvD Tejpad Den galna mamman Mina Moderata Karameller Kent Persson Kent Persson 2 Jonas Falk Göran Skytte Medborgarperspektiv Lars Björndahl Tobias Josefsson

6 kommentar(er):

Anonym,  17 juli 2010 17:04  

Det känns lite som att journalister inte skriver lika mycket när det är en av deras egna som ligger i farozonen. Samtidigt borde journalister på andra tidningar ta detta på allvar om vi skall ha något förtroende för media i framtiden.

Anonym,  17 juli 2010 17:13  

Å andra sidan så är det en privatperson som har anmält. Så det blir till att bekänna färg för Littorin: Han har nu två val, att låta anmälan bli sin eller att den läggs ner, vilket förödande val.
Vad är det sånt val kallas, pest eller kolera.

Malmöbo,  17 juli 2010 17:59  

Jag är helt övertygat om att det är någon anställd eller med koppling till Aftonbladet som polisanmäler bara för att tvinga Littorin fortsätta eller lägga ner. Vilket än han väljer får Aftonbladet fortsätta skriva om detta.

Tejpad 17 juli 2010 18:50  

Dessvärre är det väl inte Lena Mellin som drabbas vid eventuella rättsliga efterspel, utan Aftonbladet!
"Ingen skada skedd" alltså... bara att trampa på i ullstrumporna!

Paul Lindquist 18 juli 2010 01:11  

Tejpad!

Nej, det är Lena Melin som ansvarig utgivare som riskerar dagsböter eller fängelse (en tidning kan knappast sättas i fängelse).

Därtill kan ev komma att utdömas ett skadestånd. Hur detta skulle fördela sig mellan Melion och Aftonbladet vet jag däremot inte.

Dr Hedge 18 juli 2010 12:55  

Aftonbladet har trampat i klaveret. De s k bevisen är lövtunna. Tvärtom finns tydliga bevis för att Aftonbladet fått en dementi, men gett fullständigt fan i den.

Man kan ju fråga sig om det är en slump det som händer.

År 2006, samma år som Littorin påståtts ha köpt sex, försökte socialdemokraternas partihögkvarter skada Reinfeldt med en falsk förtalskampanj med skattefusk och sexköp. Det pågick under lång tid. Först efter polisanmälning erkände den dåvarande partisekreteraren Marita Ulvskog att kampanjen drivits från partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

http://www.dn.se/nyheter/kampanjen-kan-tolkas-som-desperation-1.620793?rm

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=106391&a=545976&from=tipsa

Är det någon mer än jag som ser likheterna?

Den här historien är fyra år gammal, men dimper ner två månader före valet och just när Mona Sahlin har talat i Almedalen. Och i partitrogna Aftonbladet, som aldrig missar ett tillfälle att sabla ner Alliansen. Jag tror inte på slumpen.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP