2010-07-29

Inte så konstigt

Större delen av förstasidan och ett helt uppslag i dagens Svenska Dagbladet ägnas åt en artikel om att Stockholms lokalpolitiker är okända för allmänheten. Men är det egentligen så konstigt?

Ingen av de stora Stockholmsbaserade tidningarna ägnar lokalpolitiken något större intresse. Dagens Nyheter dock lite mer än övriga. Men Svenska Dagbladets egen lokala nyhetsbevakning är under all kritik.

Jag tror jag kan räkna på ena handens fingrar de gånger Svenska Dagbladet har intresserat sig för politiken på Lidingö under mina snart 8 år som kommunalråd. När exempelvis 8 000 lidingöbor demonstrerade mot biltullar skrev man inte ens en notis om saken.

På Lidingö har vi haft förmånen att ha två lokala tidningar som, åtminstone fram till sammanslagningen för några månader sedan, ägnat stort intresse åt lokalpolitiken, men för den som verkar i Stockholms stad finns i princip inte något alternativ till DN och SvD.

Inte ens i ovan nämnda artikel ges de "okända" lokalpolitikerna något större utrymme. De sju gruppledarna i Stockholms kommunfullmäktige får varsin liten bild modell passfoto länst ner på högersidan, medan uppslaget i övrigt domineras av stora bilder på privatpersoner och förstasidan en bild på Stockholms stadshus jämte en illustration.

"Dolda makthavare hotar demokratin" skriver reportern Anna Gustafsson i en egen analys. Men om så är fallet har väl Svenska Dagbladet och övriga aktörer i den tredje statmakten ett stort ansvar att göra något åt saken.

Det är bra att man nu utlovar en intervjuserie med partiernas gruppledare. Men en engångsinsats räcker inte. Tidningen behöver ta sitt publistiska ansvar på allvar och regelbundet följa och rapportera om lokala politiska beslut liksom processerna som leder fram till dem.

Läs även: Peter Andersson VK-bloggen Fru Bråttoms blogg Mattias Lönnqvist Tomas Melin Stefan - Nya Moderaterna Sofia Arkelsten Mina Moderata Karameller Per Ankarsjö

2 kommentar(er):

Peter Andersson 29 juli 2010 13:05  

Man tackar för länkningen.
Bra inlägg!

/Peter

Paul Lindquist 29 juli 2010 13:20  

Tack själv för en läsvärd blogg.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP