2010-08-28

Bara en liten tankelek...

Jag vet att opinionsundersökningar ska tas med en stor nypa salt. Valet avgörs på valdagen och ingen annan gång. Jag är också väl medveten om att det är skillnad på hur utvecklingen ser ut i olika regioner, mellan storstäder och landsbygd liksom mellan nord och syd. Och inte minst på Lidingö finns det en tydlig diskrepans mellan kommunalval och riksdagsval då vi sedan lång tid har ett väletablerat och förhållandevis starkt lokalt parti.

Ändå kan jag inte låta bli att som en tankelek fundera på hur valresultatet på Lidingö skulle se ut om man applicerar förändringarna sedan riksdagsvalet 2006 i senaste DN/Synovate på kommunalvalet.

Med antagande om att Lidingöpartiet ligger kvar oförändrat (eftersom de inte finns med i Synovates undersökning) skulle valresultatet på Lidingö bli följande:

4 kommentar(er):

Anonym,  29 augusti 2010 01:23  

Som tankelek är den inte särskilt intressant. Lidingö har varken en Reinfeldt eller en Borg och (s) drabbas inte inte heller av en Mona S.
Jämfört med tankeleken är jag beredd att ingå vad på att moderaterna får sämre siffror och att centern och socialdemokraterna får bättre.

Moderatväljare,  29 augusti 2010 11:13  

Du har naturligtvis rätt. Att från en så hög (M) respektive låg (S)nivå som gäller på Lidingö är potentialen respektive fallhöjden i realiteten inte lika stor, men att M lär öka och S backa även på Lidingö förefaller mycket sannolikt.

Däremot lever Centerpartiet desto farligare. 3,6 % är över ändå över deras valresultat 2002 så det är ingen osannolik utveckling.
Maud Olofsson-effekten har försvunnit och att de så ofta ställer sig vid sidan om ett borgerligt samarbete på Lidingö lär väljarna inte uppskatta.

PS Lidingö har förvisso varken Reinfeldt eller Borg som lokal ledare (även om deras popularitet lär ge draghjälp även i kommunalvalet), men under Paul Lindquists ledning har M på Lidingö nått sitt bästa valresultat någonsin, över 43 % i senaste valet.

Moderatväljare,  29 augusti 2010 11:16  

Jo en sak till. S envetna kampanj mot att hindra de boende i Gångsätra från att köpa sina lägenheter är ett politiskt självmord. Det har varit S starkaste fäste på Lidingö, men lär inte förbli så efter valet.

Joel,  30 augusti 2010 22:18  

Det som är spännande i år är att vi för första gången sen centrumplanerna verkar ha en lokal fråga som engagerar i form av tunnelbygget på Södra Kungsvägen. Det borde kunna bli ännu större skillnader i kommunalvalet än vanligt, åt vilket håll återstår att se......

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP