2010-09-09

Valfu(s)k igen!

Man undrar när socialdemokraterna ska lära sig. Efter valet 2002 dömdes två socialdemokratiska valarbetare till 75 dagsböter för valfusk. De hade sett till så att det vid ett äldreboende bara fanns socialdemokratiska valsedlar att tillgå.

- Det som hänt är allvarligt. Det är viktigt att en valarbetare håller sig till spelreglerna, sa socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Lars Stjernkvist till TT. Partiet måste nu se över sina rutiner ännu en gång och förbättra utbildningen för alla valarbetare, så att inte samma sak händer igen.

Men det tycks inte ha hjälpt, för nu riktar valnämnden i Huddinge skarp kritik mot socialdemokraterna för hur de agerar i samband med den pågående förtidsröstningen. I en promemoria konstaterar en valhandläggare att "valarbetare från socialdemokratiska partiets valstuga utanför biblioteket vid upprepade tillfällen kom in i biblioteket för att hjälpa väljare att få ut sitt röstkort och sedan hjälpa till inne i röstningslokalen och peka ut valskärmen och lämna med valsedlar från socialdemokraterna."

Nuvarande partisekreterare, Ibrahim Baylan, svarar inte på frågor utan hänvisar till sina partivänner i Huddinge. Där säger oppositionsrådet Ann-Marie Högberg till Expressen:

- Jag tycker att det är himla tråkigt att den här diskussionen har uppstått. Bakgrunden till att situationen har uppstått är att man velat hjälpa till så att människor använder sig av rätten att rösta.

Konstigt bara att det var just socialdemokratiska valsedlar som väljarna skulle få hjälp med...

1 kommentar(er):

Anonym,  9 september 2010 16:49  

Fusk är fusk, men det svenska valsystemet är i sig behäftat med fel som öppnar upp för möjligheten till denna typ av fusk. Detta har uppmärksammats (http://politiken.dk/debat/kroniker/907822/hvor-demokratisk-er-sverige/) men självtillräckliga som vi är i Sverige så blev det inte mycket till uppmärksamhet här hemma.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP