2010-09-28

Vänsterpartiet kommer in trots allt

Aldrig får man vara riktigt glad. När länsstyrelsen nu på morgonen presenterade det definitiva valresultatet visar det sig att vi tappar ytterligare ett mandat som istället går till Vänsterpartiet.

Länsstyrelsen har godkänt ytterligare 4 röster för Moderaterna jämfört med valnämndens beslut och ytterligare 3 för Vänsterpartiet, men eftersom vi har olika delningstal för det sista mandatet gynnas Vänsterpartiet på vår bekostnad.

Om Vänsterpartiet bara hade fått en röst mindre eller vi två röster mer hade mandatet varit vårt, större är inte skillnaden. Om vi hade fått en röst till hade lotten avgjort vilket parti som hade fått mandatet. Snacka om att förlora på mållinjen.

Tack och lov behåller vi en majoritet tillsammans med Folkpartiet och Kristdemokraterna, men marginalen krymper från 27 till 26 av 51 mandat.

Läs även: Ida Drougge Lidingösidan

13 kommentar(er):

Johan,  28 september 2010 16:49  

Hej Paul,

Visst måste det kännas snopet att förlora så sent och med sån liten marginal. Men du måste ändå erkänna att väljarna i kommunen är bättre representerade när ett parti med stöd av ca 2% av rösterna får ett av 51 mandat och ett parti med ca 36% av rösterna får 18 av 51, än som det var innan. Rent proportionerligt dvs.

Anonym,  28 september 2010 17:20  

Men herregud Paul, vad du gnäller! M är fortfarande största parti i kommunen och ni har tillsammans med Fp och KD majoritet... Och du kan inte ens unna lilla Vänsterpartiet ett enda mandat! Skärpning! Detta enda mandat kan väl inte förmörka din glädje över de 18 mandat M ändå fick?! Och att kalla 18 mandat mot 1 för att förlora på målsnöret! Men du kanske upplever det som ren orättvisa? Sluta larva dig!

Anonym,  28 september 2010 17:36  

Ehe... Den här artikeln är ju inte ens rolig som ironi... Låt oss glädjas över att vi fortfarande är det maktbärande partiet och sluta framställa oss moderater som fullständigt maktgalna. Mångfalden är ju en del av demokratin!

/Morbror Frans

Vänster,  28 september 2010 17:44  

Du tycker inte att ni, du och Drougge är lite småsinta? En gratulation hade kanske varit på sin plats istället, av ren artighet? Kan man ju kosta på sig som största parti, om man inte känner sig alltför hotad...

Vänster,  28 september 2010 17:44  

Du tycker inte att ni, du och Drougge är lite småsinta? En gratulation hade kanske varit på sin plats istället, av ren artighet? Kan man ju kosta på sig som största parti, om man inte känner sig alltför hotad...

Anonym,  28 september 2010 20:28  

Vad är ni för några kommunistkramare? Hade ni resonerat på samma sätt om Sverigdemokraterna hade fått det där mandatet?

Anonym,  29 september 2010 07:30  

Håller med direkt ovanstående. Varför detta gullande med de illa reformerade kommunisterna? Sverigedemokraterna må vara rasister (ok, det är inte så bara det), men vänsterpartiets generella människosyn är värre. Kalla ett bord för ett bord, Lars Ohly gillar inte demokrati.

Anonym,  29 september 2010 08:50  

Hahaha. Vad löjligt! Det handlar väl inte om vilket parti man sympatiserar med utan om demokratisk mandatfördelning. Röstade själv på folkpartiet men tycker att mångfald berikar det demokratiska arbetet i kommunen - alla ledningar behöver en opposition för att inte makten ska stagnera. F ö, om det är några som har ett fläckat förhållande till fascistiska idéer och människofientlighet så är det ju högerpartiet, det såg vi ju senast för några år sedan när det filmades i era valstugor och ett flertal partiaktiva öppet sympatiserade med främligsfientlighet...Kan som sagt inte se att några av kommentarerna ovan handlar om ideologi, utan om det barnsliga i att en mastodont på 18 mandat gnäller över att ett oppostionsparti fått 1. Känner man sig som maktbärande parti betryckt och hotad av ett enda ytterligare oppositiosmandat är det ganska illa... Tycker man att ett av de etablerade riksdagspartiernas människosyn är värre än nazisters verkar man ju lite blåst, det tycker ju ite ens vårt käre kommunalråd Paul, men han är väl ingen kommunistkramare?!

Anonym,  29 september 2010 09:47  

Käre folkpartist! Så det faktum att ett parti redan sitter i riksdagen gör det mer rumsrent, inte deras åsikter? Hur lång tid tar det då innan du anser att SD är ett "etablerat riksdagsparti"?

I Sovjetunionen hade du som liberal i bästa fall blivit skickad till Sibirien. Ändå välkomnar du att ett parti med rötter i Stalinkommunismen och vars ledare tills nyligen själv kallade sig kommunist, tar plats i fullmäktige.

Jonas Lundgren (v) 29 september 2010 13:30  

Hej

Att säga att vi från Vänsterpartiet är "stalinkommunister" är ungefär samma sak som att säga att Moderaterna stöder fascister som Pinoche eller är emot kvinnlig rösträtt. För när det röstades om kvinnlig rösträtt så vad dåvarande Högerpartiet emot, det är dagens moderaterna. När Pinoche tog makten i en statskupp stöddes han av svenska högern eftersom han lovade genomföra s.k. marknadsreformer. Är detta skäl att säga att moderaterna av idag är ett odemokratiskt parti eller att deras åsikter är antidemokratiska? Jag tycker inte att man kan säga det och därför blir en diskussion som denhär helt och hållet onödig. Samma sak gäller Vänsterpartiet. Vi har ett mörtk förflutet men det har alla partier, tiderna förändras, tack och lov. Och tack och lov finns inte Sovjet idag som en förtryckarregim och maktfaktor i världen. Vänsterpartister av idag är socialister och feminister. Det kommer vi att driva praktiskt i kommunfullmäktige genom att driva frågor om fler hyresrätter, sänkta avgifter i musikskolan, konsestensanpassad mat i äldrevården, längre öppettider på ungdomsgårdarna, nej till bergtunnel, mer flyktingmottagande med mera.

Jag är glad att Vänsterpartiet fick ett mandat i kommunfullmäktige. Det finns de som inte är det och de som är det. Att vänsterpartister eller socialdemokrater är glada och att moderater och folkpartister är missnöjda hör ju till sakens natur. Sedan är det väl kanske också så att vänsterpartiet som socialistiskt och feministiskt parti i den kommunala politiken inte riktigt skulle fylla sin funktion om motståndarsidan blev glada över våra framgångar.

Mvh
/Jonas Lundgren
Presstalesman
Vänsterpartiet Lidingö
ordförande
Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm

Anonym,  30 september 2010 11:32  

Tycker att man ska vara saklig. Den stora skillnade mellan SD och vänstern i sammanhanget är att vänstern inte vill landsförvisa eller diskriminera människor pga deras entliska tillhörighet. Jämför man vänsterpartiet med SD eller diktatorer så kan man jämföra Paul med Napoleon eller de nazister som fanns i M:s valstugor tidigare år - men det är inte konstruktivt. Det finns ju konstiga personer i alla partier - titta bara på nazistkramarna i M, nu och historiskt, eller på tidskrifter som svensk linje som är kopplad till partiet och har en fascistisk historia! F ö har ju bl a högerpartiet velat förbjuda både kommunister och socilister och andra oliktänkande genom historien, så ni ska väl inte kasta sten i ert eget glashus. Kontentan är att man måste rätta sig efter ett partis, åsikter idag när man röstar, i moderaternas partiprogram står inte att man är rasister, i vänsterns inte att man vill införa diktatur. Ingen kan ta ansvar för historien. Alltså är partierna inte rasistiska eller diktaturvänliga.

Skulle du Paul inte vara så dryg och nonchalant mot väljarna, eller framstå som så maktfullkomlig och rädd för all opposition, utan mer hederlig, så skulle jag kanske välja att rösta på dig i kommunen istället för på folkpartiet. Men som det är nu skulle jag skämmas för att kalla mig moderat. Varför tror du att ni förlorat mandat?

Anonym,  30 september 2010 12:07  

Hej Jag och MÅNGA andra hoppas nu att ni inser att tunnelprojektet måste omvärderas. Även om ni har majoritet så är ju signalen tydlig.

Tidigare moderat i kommunalvalet men inte denna gång, och vi är många!

Mikael,  30 september 2010 17:31  

Kul att det kom ned till tunneln igen.

Vad är ditt förslag, du som är motståndare till tunneln?

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP