2010-11-09

Använd din konsumentmakt

Tidigare i höstas uppmärksammades i media hur vietnamesiska bönder lockades till Sverige för att blocka bär. De fick inget betalt, men drog istället på sig skulder på mellan 15-20.000 kronor.

Ett vietnamesiskt bemanningsföretag rekryterade bärplockarna, det svenska företaget Lomsjö garanterade minimilön och bären såldes till företaget Blåtand som kokade sylt på blåbären.

Lomsjös konton länsades emellertid och de ansvariga försvann, så där står nu bärplockarna med skulder som motsvarar flera årslöner i Vietnam medan Blåtand kan kamma hem vinsten från 113 ton blåbär.

Självklart är det viktigt, som DN påpekar i sin ledare idag, att lagen om arbetskraftsinvandring inte missbrukas. Men vi kan var och en bidra genom att använda vår konsumentmakt. Köp helt enkelt inte blåbärssylt av märket Blåtand.

4 kommentar(er):

magnus 9 november 2010 kl. 10:56  

Tror du verkligen att människor hinner tänka på vem som plockat bären när de ska rycka till sig ett paket i butiken? Om du tror att de klarar att minnas den orättvisan, hur många orättvisor tror du att de ska kunna ha i huvudet, och hur ska de informeras om dem? Ska de ständigt behöva upplysa sig om sådant?

Jag vet inte riktigt varför jag kommenterar detta annat än att jag ser att det denna lucka finns i ditt resonemang. Kanske är du inte tillräckligt självkritisk?

magnus 9 november 2010 kl. 11:14  

Allmänt är jag för oreglerade marknader, men alliansens politik här -- liksom jobbskatteavdraget -- är allt annat än frånvaro av politisk ingenjörskonst.

Politiskt konstruerade låtsas-marknader slår alltid fel, där utfall blir långt ifrån optimalt då aktörer (i mikroperspektiv sunt) agerar rationellt egoistiskt men inte på de sätt än politikerna planerat (planekonomiskt).

Denna sorts misslyckanden inom s a s den gröna sektorn beskrev just Dr Doug L. Hoffman så här:

"Government created jobs, like all government jobs, do not help an economy to grow. They are based on a fiction that any employment adds to the nation's wealth and productivity. This is patently untrue—government jobs are not part of economic production, they are overhead.".

Vidare undrar jag vad du anser om att en folkpartist idag i Expressen skriver följande vänstersossiga i en debattartikel:

"För mig kännetecknas högerpolitik av ökade klyftor i samhället".

Well, kanske en socialliberal på folkpartiets vänsterkant.

magnus 9 november 2010 kl. 11:21  

Summa summarum: Högerpolitik -- som jag förordar -- handlar alltså även om socialt ansvar, för att man inte ska få sådana situationer som här uppstod.

Det duger inte att i efterhand komma och hävda att det är konsumenternas ansvar att styra upp det politikerna saboterat. Inte ens om uppmaningen etiketteras konsumentmakt och marknadsekonomi.

Grottolle 10 november 2010 kl. 13:00  

Nu är det ju en liten del av Lingon och Blåbär som blir sylt. Det mesta blir färgämnen och mediciner .
Vad det handlar om för Alliansen är att lönedumpa.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP