2010-11-25

Låt inte snålheten bedra visheten

För bara en dryg vecka sedan kunde man i bl a Expressen läsa om en svensk kvinna som ligger i koma efter en bröstoperation i Polen. Hon befinner sig enligt tidningen i ett vegetativt tillstånd och kommer sannolikt aldrig mer att vakna upp.

Men murvlarnas minne är kort för under rubriken Hälsa och Skönhet gör Expressen i praktiken reklam för ögonoperationer i Thailand. För priset av en ögonoperation i Sverige får man både operation och semester i Phuket skriver man i artikeln.

Men låt inte snålheten bedra visheten. Det finns alltid risker med operationer. Som patient är det svårt att veta vilken utbildning och erfarenhet läkarna i Thailand. I Sverige övervakar Socialstyrelsen läkarkåren, men vem gör det i Thailand? Och ofta behövs tolkar vilket ökar risken för missförstånd.

Att kombinera en ögonoperation med sol- och badsemester verkar dessutom rätt korkat. Många blir ljuskänsliga och får rätt ont i ögonen de första dagarna och vill bara ligga i mörkt rum och blunda. Dessutom får man enligt artikeln inte bada på en vecka. Hur kul är det då att vara i Thailand?

Dessutom behöver ibland operationen göras om för att uppnå önskat resultat. Ska man då behöva åka på ytterligare en semesterresa och vem betalar då den?

Operera gärna bort närsyntheten, men gör det i Sverige och åk sen på semester till Thailand vid ett annat tillfälle.

1 kommentar(er):

Peter 28 november 2010 11:51  

Måste säga att det känns rätt konstigt att ett kommunalråd sitter och ger råd i medicinska frågor. Inte heller särskilt objektivt, det händer väl att icke nödvändiga operationer går fel i Sverige också. Har du någon statistik över hur många ögonoperationer som görs i Thailand per år i förhållande till ev antal misslyckade sådana?

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP