2010-11-06

Centerpartiet ville ju ha ett eget kommunalråd

I formell mening är det som skrivs i gårdagens Lidingö Tidning korrekt, ett kommunalråd blir fyra. Men i realiteten ger det en missvisande bild eftersom man inte samtidigt berättar att folkpartiets Minna Klintz redan idag är arvoderad på 75 % som vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon tituleras visserligen inte kommunalråd och har idag inget rotelansvar, men kostnaderna för skattebetalarna finns där redan.

Den förändring vi nu gör innebär att fokpartiet får ett kommunalråd som är såväl ordförande i utbildningsnämnden som vice ordförande i kommunstyrelsen. Ett utökat ansvar, men ingen utökad kostnad.

Däremot är det riktigt att kristdemokraternas nya kommunalråd som blir ordförande i äldre- och handikappnämnden liksom det nya moderata kommunalrådet som blir ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden innebär ökade kostnader. Men ökningen är alltså två politiska tjänster, inte tre.

Att Centerpartiet kallar detta för slöseri är inte förvånande. Populistiska uttalanden utan hänsyn till verkligheten har blivit deras signum. Likaså att inte berätta hela sanningen - t ex att man kort efter valet tog kontakt med oss och förklarade att deras valframgång innebar att de "förtjänade att få vara med i den styrande majoriteten" och därmed få ett eget kommunalråd.

Ett centerpartistiskt kommunalråd är alltså inget slöseri, medan ett kristdemokratiskt tydligen är det.

Men är då ytterligare två kommunalråd ett slöseri? Det beror helt och hållet på resultatet av deras arbete. Om de aktivt bidrar till att stadens service till Lidingöborna förbättras och att kostnaderna totalt kan minskas då är de väl motiverade. Om de däremot gör ett dåligt jobb förtjänar de däremot inget förnyat förtroende.

Dessutom har Lidingö stad en mycket låg kostnad för den politiska organisationen. Enligt SCB låg vi 2009 på 284:e plats av 290 kommuner med 377 kr/invånare (lägst låg Malmö med 317 kr/inv. och högst låg Sorsele med 2 420 kr/inv.).

Man får heller inte glömma bort att lidingöborna röstade fram en majoritet bestående av tre partier denna gång. Ingen kan väl tycka att det är orimligt att alla tre partier är delaktiga i och har ett inflytande över politikens utformning.

Men om nu Centerpartiet anser att det är ett slöseri med ytterligare kommunalråd som tar ansvar, varför inte då avstå från oppositionsrådsposten. Då visar man ju faktiskt att man lever som man lär.

1 kommentar(er):

Anonym,  8 november 2010 18:34  

Logiken är lite knepig, M tappade stort i valet och får en till heltidsanställd politiker...?

Varför kan inte Fp/Kd dela på en kommunalrådstjänst 50% vadera och så jobbar de 50 % som ordf i resp. nämnd/styrelse. Att utöka politikerkåren handlar inte bara om kostnader, snarare lär det bli knepigare med fler kockar... Väljarna röstar väl ändå på sak och innehåll, och det kan ni väl komma överens om i ett lokalt program för de kommande 4 åren, alla måste väl inte bli kommunalråd för att ni man ska känna att man får igenom sin politik. Konstigt.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP