2007-12-07

Välkommen dom 2

Länsrätten har beslutat om inhibition av polismyndighetens beslut att ge tillstånd till dels en nazistdemonstration, dels en demonstration anordnad av vänsterextrema grupper i Salem i morgon. Det är ett klokt beslut och jag hoppas det står sig över helgen.

Frågan har diskuterats ingående i polisstyrelsen för Stockholms län där jag är ledamot och vår entydliga rekommendation (som även stöds av förre justitieminister Thomas Bodström) är att den grundlagsskyddade demonstrationsrätten ska garanteras, men att man inte nödvändigtvis måste tillåtas marchera. Det finns nämligen ingenting i grundlagen som säger att man måste röra på benen för att protestera.

Den principen har polismyndigheten använt sig av tidigare när man har bedömt att det finns en stor risk för att demonstrationer ska urarta och människor komma till skada, men i detta fall valde myndigheten att inte lyssna på sin egen styrelse. Det gjorde däremot nämndemännen i länsrätten vilket hedrar dem.

Källor: DN SvD

3 kommentar(er):

Anonym,  9 december 2007 02:19  

Snälla herr Kommunalråd! Tänk till lite nu. Visst, jag gillar heller inte nazister, lika mycket ogillar jag kommunister. Visst finns det många tokiga demonstrationer osv... Ändå finns nu den här demonstrationsrätten, grundlagsskyddad och allt. Om dessa inte får marschera, får sossarna då spela Internationalen, eller Moderaterna vid externa aktiviteter ha svenska flaggor? Som du ser blir det hela absurt, olika rörelser har ju sina ideal och kultur att ta hänssyn till, när de demonstrerar så ska ju en viss bild skapas mot allmänheten, det är ju syftet med alla demonstrationer egentligen.

Själv är jag glad att jag slipper såväl Salem demonstrationer som 1 maj, RFSL och allt vad ni har.

/
F.d. Lidingöbo, bosatt i Frankrike

Anonym,  9 december 2007 21:33  

Jag instämmer med föregående anonym. Att kunna framföra sin åsikt skall naturligtvis skyddas, däremot måste vi med all kraft stoppa dem som med hot och skadegörelse attackerar personer som man inte gillar, detta skall gälla för alla oavsett om man är åklagre, etnisk grupp eller har en obekväm åsikt. Jag uppfattar det som att polisen har gjort ett bra jobb i Salem.

Paul Lindquist 11 december 2007 10:53  

Det handlar inte om vem man gillar eller ogillar utan om att Salem blir en belägrad stad varje år, att människor kommer till skada och egendom förstörs.

Varken jag eller polisstyrelsen i övrigt har föreslagit ett förbud mot att demonstrera, däremot anser vi att man borde prövat möjligheten att enbart tillåta stillastående demonstrationer (den begränsningen har polisen använt sig av förr).

Polisen gjorde säkert ett bra jobb med de förutsättningar de hade, men trots en närvaro på 500 poliser så räckte det inte till att stoppa all den skadegörelse som skedde.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP