2007-12-05

Ytterligare svek med trängselskatten?

Statens förhandlingsman för infrastrukturfrågorna i Stockholmsregionen, Carl Cederschiöld föreslår nu att miljöbilarnas undantag från att betala trängselskatt ska försvinna redan 2009 mot tidigare beslutat 2012.

Jag har förvisso aldrig förstått undantaget som sådant då syftet med trängselskatten varit att minska trängseln i innerstaden och finansiera nya kringfartsleder, e.g. Förbifart Stockholm. Miljöbilar tar bevisligen lika mycket utrymme som bensin- eller diseseldrivna bilar och de kommer ha lika stor användning av de förhoppningsvis framtida kringfartslederna.

Sannolikt var undantaget en kvarleva från det katastrofala Stockholmsförsökets tid då Stockholms stad envisades med att kalla trängselskatten för miljöavgift.

Men om man nu har gått ut och lovat ett femårigt undantag och mängder med människor har styrt sina bilval utifrån detta är det fullt rimligt att undantaget ligger fast tiden ut. Om regering och riksdag skulle gå på Cedershiölds förslag är det risk för ytterligare en svekdebatt kring trängselskatten.

Källor: DN DN2 SvD SvD2 SvD3

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP