2009-04-30

Spektakulärt men inte så viktigt

Journalistiskt är det naturligtvis spektakulärt att DN/Synnovates undersökning visar att Piratpartiet kan ha en chans att komma in i Europaparlamentet Men ett parti som förespråkar laglöshet och saknar politik på övriga områden kommer att få mindre inflytande än den nu tynanade Junilistan ens har haft.

Politiskt är det istället betydligt mer intressant att moderaterna än en gång är större än socialdemokraterna. Enligt Synnovates mätning skulle moderaterna få 6 mandat medan socialdemokraterna får nöja sig med 5.

Om resulatet står sig på valdagen innebär det att socialdemokraterna för första gången sedan 1914 inte blir det största politiska partiet i ett svenskt nationellt val. Med drygt ett år kvar till nästa riksdagsval vore det att mardrömsscenario för det tidigare statsbärande partiet.

Den effekt ett sådant valresultat skulle få för den socialdemokratiska självbilden går knappast att föreställa sig. Paniken skulle sprida sig och Mona Sahlins ledarskap ifrågasättas än mer och ännu tydligare. Det kan bli en mycket intressant politisk sommar...

Läs även: Aftonbladet Expressen SvD SvD SvD Ledarbloggen Kent Persson Dick Erixon

14 kommentar(er):

Anonym,  1 maj 2009 10:13  

Tack för länken.

Vi får jobba hårt på att tronskiftet i svensk politik redan kommer till sommaren, som sagt det politiska lägget är intressant!

Anonym,  1 maj 2009 10:42  

2010 är det nytt val och folket kommer att visa vem som bestämmer.

Anonym,  1 maj 2009 10:49  

Högerpartiet kom att helt acceptera allmän och lika rösträtt 1918 på grund av den utbredda rädsla som fanns inom partiet för en svensk revolution, liknande den ryska.Tur att vi får rösta i detta land......

Demokrat,  1 maj 2009 16:40  

Det här låter otäckt. När en ledamot i Polisstyrelsen säger att ett politiskt parti "förespråkar laglöshet" får man associationer till andra politiska system än vårt.

Mims,  1 maj 2009 16:45  

Det är inte laglöshet att vilja ändra på lagar, det är fullt tillåtet.

Anonym,  1 maj 2009 19:36  

När en politisk medborgarrättsrörelse börjar kallas uppviglare av en sittande politiker, då kan man med fog säga att den behövs mer än någonsin.

-William T.

Peter,  1 maj 2009 21:50  

William!

För det första kallade inte Paul piratpartisterna för uppviglare.

För det andra är piratpartiet inte en medborgarrättsrörelse utan ett parti som ställer upp i allmänna val. Då måste rimligen politiska motståndare få ha synpunkter på deras åsikter.

För det tredje är det en skymf mot riktiga medborgarrättsrörelser att kalla piratpartisterna för det.

Magnus H,  1 maj 2009 22:08  

Peter & Paul: Att som representant för polisstyrelsen uttala sig så som Paul gör om ett politiskt parti är skamligt. Svenska lagar skall ständigt ifrågasättas, och att kalla det för att "förespråka laglöshet" är eg att själv vilja införa diktatur. Paul är kanske nöjd med samtliga svenska lagar av idag, och vill cementera dem för resten av hans livstid?

Den inställningen är han förhoppningsvis väldigt ensam om. Paul, det du gör är inget annat än att ägna dig åt smutskastning (och det var ju iofs väntat - vi kommer att få se mer sånt under resten av valkampanjen fram till 7/6 från de etablerade partierna).

Anonym,  1 maj 2009 22:10  

Läs gärna piratpartiets program: http://www.piratpartiet.se/principer

De vill urholka upphovsrätten, är emot patent men accepterar varumärkesskydd. Därutöver tar de inte ställning i några politiska frågor.

Hur seriöst är det av ett parti som ställer upp i allmänn val?

Tor,  2 maj 2009 10:41  

Piratpartiet förespråkar lagförändringar. Att påstå att de förespråkar laglöshet vittnar om en märklig demokratisyn - där det uppfattas som olagligt att bedriva opposition mot den förda politiken.

Förresten, angående patent så ska jag inte uttala mig i den bredare frågan, men jag tycker att det är en skam att inte moderaterna försvarat oss småföretagare mot de försök som har gjorts i EU att införa mjukvarupatent. Det vore en absolut katastrof för oss mindre mjukvaruutvecklare om så skedde och jag kan inte förstå varför moderaterna inte står på småföretagarnas sida. Jag har självständigt kommit på idéer som jag skulle vilja utveckla och sälja, men hindrats av att det i USA redan visade sig finnas patent som täcker det jag ville göra. Jag har aldrig träffat en programmerare i hela mitt liv som stödjer mjukvarupatent. Sådana patent innebär också problem för alla de gratisprogram som är skrivna med öppen källkod.

Peter,  2 maj 2009 21:01  

Magnus!

Nu är du allt ute på djupt vatten.

På vilket sätt är det skamligt att Paul har synpunkter på ett annat partis åsikter? Ska han inte få uttala sig för att han sitter i polisstyrelsen?

På vilket sätt är det diktatur att värna upphovsrätten?

På vilket sätt har han smutskastat piratpartiet? Det han skriver är ju sant. Ledande piratpartister har försvarat Pirate Bay och de som laddar ner redan idag vilket de facto är ett lagbrott. Alltså stödjer de laglöshet.

Leo 3 maj 2009 10:52  

"Men ett parti som förespråkar laglöshet och saknar politik på övriga områden"

Det här är lite skrämmande för att komma från en ledamot i polisstyrelsen.

Piratpartiet förespråkar inte laglöshet. Vad piratpartiet förespråkar är integritet, rättssäkerhet, yttrandefrihet och andra grundläggande demokratiska rättigheter - något man skulle önska skulle värdesättas av en polisstyrelseledamot.

Återigen - att Piratpartiet vill balansera upphovsrättslagsstiftningen parlamentariskt betyder inte på något sätt att de förespråkar "laglöshet". Det är ett absurt påstående.

Vidare så tycker jag personligen att frågorna om ett skyddat privatliv är viktigare än upphovsrättsfrågorna, även om de på sistone hängt ihop mycket med kränkande korporativistiska lagar som Ipred.

MrTeatime,  3 maj 2009 23:02  

Att något är laglöst innebär inte att det är fel. Väldigt, väldigt dålig argumentation där.
Laglöst är föresten en underlig formulering. Allt i Sverige styrs av LAGAR, och dessa lagar är det som partier ändrar när de är i beslutsposition.
Hemska tanke om inte lagar fick ifrågasättas och ändras eller hur?

Att påstå att piratpartiet saknar politik på "övriga" områden visar enbart på en vissa naivitet; det som Piratpartiet står för påverkar i stort sett alla delar av samhället.

Det är uppenbart att du inte är riktigt insatt i deras politik. Läs deras info på deras hemsida är mitt råd till dig.

Marcus 4 maj 2009 01:04  

"... ett parti som förespråkar laglöshet och saknar politik på övriga områden ..."

Det du skriver är helt fel i sak. Piratpartiet anser följande:
* Upphovsrätten behöver omkonstrueras.
* Patentsystemet behöver omkonstrueras.
* Den enskildes privatliv måste skyddas.

Det är inte att förespråka laglöshet. Att Piratpartiet driver dessa frågor kommer också att påverka övriga områden.

För övrigt saknar Piratpartiet inte politik på övriga områden. Vi bara väljer att för dessa frågor anamma den politik som förs av de som stöder oss i våra kärnfrågor. Ett inte helt obekant beteende inom svensk politik.

Om du skulle vara intresserad av detaljerna om vad Piratpartiet förespråkar egentligen, så föreslår jag följande länkar:
http://www.piratpartiet.se/politik/upphovsratt/
http://www.piratpartiet.se/politik/patent/
http://www.piratpartiet.se/politik/integritet/

För övrigt rekommenderar jag att du avstår från att förtala Piratpartiet. Piratpartiet arbetar inte med anstiftan till brott.

Jag förmodar att du syftar på att Piratpartiet anser att jakten på fildelare inte får gå ut över den enskildes integritet. För att ta en oerhört banal liknelse: Antag att alla som går mot rött blir skjutna. Att påtala att det är dumt att skjuta folk som går mot rött innebär inte att man förespråkar gående mot rött ljus.

Hoppas att jag lyckats reda ut det du missuppfattat.

Mvh/Marcus Dahlman
vice Valkretsledare i Bohuslän för Piratpartiet

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP