2009-07-03

Äntligen!

"Värnskatten utgör ett bekymmer då den minskar utbildningspremien och hämmar entreprenörskapet, och därför bör den avskaffas", det sade finansminister Anders Borg när han presenterade en delrapport från Alliansens ekonomiarbetsgrupp på ett seminarium i Visby idag, vilket Dagens Industri är först med att berätta.

Äntligen! Nu känner man igen sig i Moderaterna igen. Redan vid partistämman i Gävle 2007 vann vi en votering över partiledningen som då vill få bort frågan från den politiska dagordningen och så sent som vid partiets framtidskonvent i höstas fastställdes åter att partiets målsättning är att värnskatten ska avskaffas.

För drygt ett år sedan skrev jag och sexton andra kommunstyrelseordföranden på DN Debatt att värnskatten måste avskaffas och varför det finns goda skäl därtill.

Som vi pekade på bidrar värnskatten årligen till statskassan med endast omkring 5 miljarder kronor av de totala statliga skatteintäkterna på 823 miljarder kronor. Det är dessutom sannolikt att avskaffandet av värnskatten till och med kan bli en ren vinst för statskassan. Detta framkommer i den studie från hösten 2007 som gjorts av professor Bertil Holmlund från Uppsala Universitet och Martin Söderström från Konjunkturinstitutet.

Det går alltså inte att hävda att värnskatten behövs för att klara statens budget. Istället har den blivit en straffskatt på utbildning, risktagande och hårt arbete.

Övriga Allianspartier har i olika sammanhang redan varit inne på samma linje och idag ger finansminister Anders Borg det glädjande beskedet att "Allians för Sverige har som ambition att avskaffa värnskatten när en balanserad finansiering kan säkras".

Synd bara att det inte skedde redan i den senaste högkonjunkturen, men bättre sent än aldrig.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP