2009-07-27

Fördomsfullt av Obama

"Fördomar måste bekämpas" skriver Håkan Boström på DN:s ledarsida och hyllar Barack Obama som kritiserat en vit polisman för att denne gripit en svart Harvardprofessor, tillika vän med den amerikanske presidenten.

Att fördomar måste bekämpas har Boström förvisso helt rätt i, men ändå drar han helt fel slutsatser.

För det första är det högst anmärkningsvärt att presidenten kommenterar hur en enskild polisman sköter sitt arbete och att han därtill använder sitt ämbete till att försvara en personlig vän. Om Sveriges stats- eller justitieminister gjort något motsvarande hade vederbörande omedelbart blivit anmäld till KU. Det hade betraktats som ministerstyre och Håkan Boström hade säkerligen tillsammans med oppositionen och landets övriga politiska journalister krävt ministerns avgång.

Dessutom medger Obama att han inte känner till alla fakta i sammanhanget, varför det är än mer obegripligt att han som landets ledare uttalar sig och drar förhastade slutsatser. Vad Obama säger som president har nämligen stor betydelse. Effekten blev också att guvernören omedelbart instämde i kritiken och den lokale borgmästaren snabbt bad Harvardprofessorn om ursäkt medan den stackars polismannen hängdes ut i nationell media som en rasist.

Men det visade sig strax därefter att polismannen faktiskt hade agerat helt korrekt då han grep professorn och två dagar senare tvingas Obama be polismannen om ursäkt för sitt mot polismannen fördomsfulla uttalande.

Detta hade Håkan Boström kunnat ta reda på om han läst Dick Erixons blogg eller följt händelseutvecklingen i exempelvis LA Times, Financial Times, Boston Area News, CNN eller på ABC.

Så visst är det viktigt att bekämpa fördomar. Men lika viktigt är det att komma ihåg är att inte heller en Harvardprofessor står över lagen, oavsett om han är svart eller vit.

7 kommentar(er):

Allt om Alliansen 28 juli 2009 00:42  

Kul att du bloggar igen, Paul! Och du har som vanligt helt rätt!

Såg igår kväll på "Situation room" på CNN att Obama är verkligen ute på djupt vatten när han anklagat en enskild polis för att ha haft rasistiska motiv bakom arresteringen - då Obama inte hade en aning om vad som orsakat arresteringen!

Det är ett extremt fördomsfullt och rasistiskt uttalande! Och Obama som skulle vara "above racial issues"! Jag är verkligen besviken!

Man trodde inte det skulle kunna vara möjligt - men Obama är snart ikapp sin företrädare i antal mediala grodor!

Håkan Boström är knappt värd att nämnas i detta sammanhang - men han har så klart extremt liten koll på vad som verkligen hänt!

Anonym,  28 juli 2009 01:04  

Hej

Jag har följt frågan från där det hände. Ingen skugga på polismannen, han gjorde helt rätt.
Den "svarte" professorn är långt ute i mörka vatten nät han försöker få sitt uppträdande till en rasistisk fråga. Tråkigt att Obamama föll i den mediala fällan.
Men som sagt, pressen är en andra klassen människor - kollar aldrig fakta. / BJ

Anonym,  28 juli 2009 01:59  

Innan grodorna blir för många - beakta att professorn greps som misstänkt för inbrott i sitt eget hem! En granne hade sett två svarta män som försökte ta sig in i ett hus och ringde polisen, som kom och fann en svart man inne i huset...
Saker och ting måste få rätt proportioner och man må tycka att Presiden Obama överreagerade, men även hans ursäkt kom snabbt och fokuserade just på problemet att det fortfarande är så att är man svart är man misstänkt för att vara brottsling.
Även vi vita svenskar skulle nog bli rätt upprörda om en polis kom och misstänkte oss för att begå inbrott i det egna hemmet... Så inte ansåg Harvardprofessorn att han stod över lagen utan att han hade att vistas i sitt eget hem...

Unknown 28 juli 2009 12:20  

Nu var det ju ändå inte för att han var svart som han greps, utan för att grannar larmat eftersom det såg ut som ett inbrott. Och vem vet vilken hudfärg hans grannar hade, de kan mycket väl vara svarta de med. Kontentan är väl att aldrig anmäla misstänkta brott om en svart man är inblandad eftersom det gör anmälaren till rasist oavsett vilken hudfärg anmälaren mår ha? Tala om att samla på sig grodor!

Anders,  28 juli 2009 22:09  

Anonym nr 2!

Harvardprofessorn greps inte som misstänkt för inbrott. Däremot var ett inbrottslarm skälet till att polisen åkte dit. Precis som Karl-Anders skriver trodde grannarna att det var ett inbrott då de såg två män som försökte forcera dörren.

När polisen anlände dit avkrävdes professorn legitimation vilket inte är konstigt mot bakgrund av larmet. Polismannen kan ju inte gärna i förväg veta vem professorn är.

I det sammanhanget blir professorn upprörd och vägrar först att identifriera sig. Han skriker sen åt polismannen och vägrar följa dennes instruktioner och får två varningar innan han till sist greps.

Att professorn blir upprörd är iofs inte så konstigt. Det hade nog vem som helst blivit som misttänktes för att bryta sig in i sitt eget hem. att han är svart och polisen vit kan också ha förstärkt denna känsla.

Men trots det måste man följa en polismans instruktioner. Det gäller såväl i Sverige som USA.

Anonym,  29 juli 2009 18:54  

Ibland verkar det som att folk enbart skriver och kommeterar dina inlägg får att enbart få ditt medhåll och samtycke.
Oftast mycket intressant läsning ska dock påpekas!

Anonym,  29 juli 2009 21:46  

Karl-anders, nu är det så att anmälaren aldrig nämde något om hudfärg när hon ringde larmnumret.

Grodor grodor :-)

Hans

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP