2009-07-21

Åsiktsregistrering à la Värnpliktsnytt

När jag idag gjorde ett litet avbrott i semestern för att kolla min post i stadshuset fann jag en specialutgåva av tidningen Värnpliktsnytt i brevhögen.

Tidningen som hotas av nedläggning försöker nu lobba för sin framtid och detta specialnummer innehöll vad redaktionen ansåg vara några av tidningens bästa reportage under dess livstid.

På ett uppslag kritiserar man Försvarsmakten för åsiktsregistrering då en kommunist i mitten av 80-talet hade klassats som säkerhetsrisk och därför inte fick bli officer. Att det berodde på att han var kommunist fönekades dock av Försvarsstaben.

Lite längre fram i tidningen stoltserar man med att man själv vid flera tillfällen har avslöjat att nazister gör lumpen. I vissa fall har också artiklarna lett till att nazister stoppats från utbildningen.

Så att åsiktsregistrera och stoppa nazister är OK, men inte kommunister? Eller är det bara acceptabelt när tidningen själv medverkar i arbetet?

Läs även DN Debatt.

2 kommentar(er):

Jonas Lundgren 27 juli 2009 kl. 08:31  

Hej Paul

Min mening är att åsiktsregistrering aldrig är okej, oavsett politisk färg på den registrerade. Däremot kanske det är bra i ett preventivt syfte att se till att unga höger och vänsterextremister, som tenderar att använda sina militära kunskaper i det civila samhället på ett, för alla, olyckligt sätt, avhålls från att göra militärtjänstgöring. Sedan vill jag också påpeka att nazism och kommunism inte är att likställa i annat än historiska snedsprång. Kommunisterna, om man använder den gängse termen trots att de var allt utom kommunister, i Sovjetunionen mördade flera miljoner människor i Gulag. Nazisterna gjorde detsamma i koncentrationsläger. Skillnaden är ideologiskt grundläggande att kommunister inte har något emot någon religiös, etnisk eller homogen grupp utan mot en samhällsstruktur som slår tillbaka på de svaga, rent teoretiskt är det i alla fall så. Nazister har däremot en ideologi som utgår ifrån att roten till allt ont finns hos en religiös och hårt ansatt minoritet. Visst förekom och började progromerna mot judar i Ryssland redan under tsarens tid. Men den var varken ideologiskt motiverad eller statligt sanktionerad.

Mvh
/Jonas Lundgren

Allt om Alliansen 28 juli 2009 kl. 00:44  

Låter som ett synnerligen sjukt reportage!

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP