2009-07-01

Dystert för Sahlin

Det ser dystert ut för Mona Sahlin just nu. EU-valet blev inte den nystart hon hade hoppats på, tvärtom när de sista röstsedlarna var räknade visade det sig att hon lyckades slå Göran Perssons pinsamma rekord och uppnå det sämsta nationella valresultatet någonsin för Socialdemokraterna.

Inte lär hon bli gladare av att läsa om Novus Opinions undersökning i Expressen som visar att 69 % ser henne som en belastning för det egna partiet (motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldt är 9 %).

Dessutom presenterar Synnovate en mätning i Svenska Dagbladet där Moderaterna får högre betyg än Socialdemokraterna när det gäller väljarnas bedömning om respektive partis regeringsduglighet. Moderaterna har ökat med 9 procentenheter från förra året till 44 % medan siffrorna sjunker för Socialdemokraterna.

Även på andra områden sjunker förtroendet för socialdemokratin medan det ökar för Moderaterna enligt Synnovate. Allt färre anser att Mona Sahlin "vet hur man sköter Sverige" eller att Socialdemokraterna har en "politik som fungerar i verkligheten".

Att Fredrik Reinfeldt därtill tar över ordförandeklubban i EU idag och 6 månader framöver ska inte heller underskattas. Rätt hanterat ger det honom enorma möjligheter att både dominera den politiska scenen fram till mindre än ett år före valet och att ytterligare förstärka den statsmannaroll han förvånansvärt snabbt har byggt upp.

Det är inget bra utgångsläge drygt ett år före valet för Socialdemokraterna som byggt sin legitimitet på att vara "statsbärande". Och det underlättar knappast att man nu går armkrok med med två partier som enligt undersökningsledaren Nicklas Källebring har "som några av sina starkaste karaktärsdrag hos väljarna att de har en politik som bygger på önsketänkande".

SvD SvD SvD SvD SvD Brännpunkt DN DN Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen Expressen

2 kommentar(er):

Grottolle 1 juli 2009 kl. 18:51  

Men enligt Sentio Research igår så rasar M. skulle det vara val nu skulle Alliansen få 154 mandat och rödgröna 195 mandat. Med andra ord skiljer det ca 10% 2 940 personer har tillfrågas.
Så inte tror jag Mona deppar.

Anonym,  4 juli 2009 kl. 13:56  

Nä, hon tar väl och firar med en extra Toblerone :-)
Då hon sen vill bjuda Mp på en smakbit vill de inte ha efter att ha läst innehållsdeklarationens alla tillsatser och V avstår med hänvisning till att Toblerone är överklassgodis som produceras av ett imperialistiskt multinationellt företag. Och så kommer det att fortsätta i långt viktigare frågor. Arma svenska folk om den trojkan sätts vid rodret...

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP