2009-07-13

Sommarens boktips

En bok att ta med sig i hängmattan som jag kan rekommendera är David Eberhards Ingen tar skit i de lättkränktas land, en uppföljare till bestsellern I trygghetsnarkomanernas land.

Eberhard var till nyligen chef på psykakuten på S:t Görans sjukhus och gick med all rätt till hård attack mot Konstfackstudenten Anna Odell som blev tvångsintagen där efter att ha fejkat en psykos.

I boken belyser Eberhard hur vårt välstånd får oss att likt gamla tiders överklass vara lättkränkta och inte tåla minsta motgång. Vi har trygghetssystem som aldrig förr, men känner oss mer otrygga än någonsin.

Vi har, menar Eberhard utvecklat en offermentalitet som gjort oss beroende av staten och där många tycks glömma att varje ny rättighet vi kräver följs av en skyldighet.

Boken är inte ett politiskt inlägg utan baseras på Eberhards professionella erfarenheter som psykiatriker. Ändå går det inte att komma ifrån att boken är en regelrätt uppgörelse med de främsta representanterna för avundsjukans apostlar, den svenska socialdemokratin som har haft som affärsidé de senaste hundra åren att människor inte ska behöva ta ansvar själva.

Eberhard sågar också queer- och genusteoretiker jäms med fotknölarna när han med några tydliga exempel på biologiska skillnader visar att kön och sexuell läggning faktiskt inte kan förklaras med "sociala konstruktioner" och att det inte är "könsmaktsordningens fel" att små pojkar oftare tycker om att leka med bilar medan flickor för det mesta föredrar dockor.

1 kommentar(er):

Babysessan 13 juli 2009 kl. 23:40  

Tack för bra tips. Blir att gå till bokhandeln imorgon. Ha en fin sommar.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP