2009-10-24

Lidingö - en del av Stockholmsregionen

När kommunfullmäktige i juni tog beslut om Lidingö stads vision och strategiska mål fastslog vi bl a att Lidingö är en del av Stockholmsregionen. Detta synsätt väckte, inte helt förvånande, motstånd från Lidingöpartiet.

Själv är jag övertygad om att Lidingö bäst utvecklas om vi gör det i samverkan och harmoni med våra grannar. Lidingö klarar sig inte på egen hand. Utan regionens arbetsmarknad skulle vår välfärd rasera, utan Stockholms utbud av kultur, nöjesliv och affärer skulle Lidingö vara en mycket tråkig plats att leva på.

Men även vi bidrar till regionens utveckling, med välutbildad arbetskraft, ett regionalt avloppsverk, vackra grönområden, konferensgårdar, framgångsrika företag som AGA, Bonver och Mentor Online och mycket, mycket mer.

Genom öppenhet och samarbete når man så mycket längre än genom att stänga dörrar och isolera sig.

Det senaste i raden av goda samarbeten är avtalet med SL om Lidingöbanans framtid. Överenskommelsen löser inte enbart lidingöbornas behov av miljövänliga transporter till Ropsten utan öppnar även upp för ett samarbete med Stockholms stad kring en för båda städerna bra kollektivtrafik.

Genom att depån vid AGA station kan användas också för Spåväg Citys vagnar kopplas Lidingöbanan och Spårväg City samman och därmed kan lidingöborna åka hela vägen in till Stockholms centrala delar utan omstigning. På samma sätt kan stockholmarna enkelt ta sig ut till Lidingö för att handla, arbeta, njuta av våra grönområden eller, varför inte, ta Vaxholmsbåten vidare ut i skärgården från Gåshaga Brygga.

Min kollega i Stockholm, finansborgarrådet Sten Nordin, skriver så här i sitt veckobrev:

"I veckan fattade kommunstyrelsen beslut om etapp 1 av Spårväg City. Den första delen från Norrmalmstorg till Sergels Torg börjar byggas tämligen omgående och därefter kommer förlängningar till både Nordvästra Kungsholmen och Ropsten. Nytt för den här veckan är också SL:s överenskommelse med Lidingö kommun som innebär att Lidingöbanan utvecklas med nya spårvagnar och att Lidingöbanan sedan kan kopplas samman med Spårväg City. Vilken fantasisk möjlighet för de Lidingöbor som jobbar i Stockholm att kunna komma rakt in i City utan att behöva byta till tunnelbana i Ropsten! Och tvärtom, en god möjlighet för boende i Stockholms stad att enkelt kunna ta sig ut på Lidingö för att till exempel njuta av öns vackra natur."


Vi är en del av Stockholmsregionen och därför är Lidingö en fantastisk plats att bo och verka på.


5 kommentar(er):

Anonym,  24 oktober 2009 kl. 19:15  

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/23/ett-bla-gront-samarbete-naturligt-om-sd-kommer-i-riksdagen#comment-105075

Fokus på VÄSENTLIGHET.
.
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/mp-reinfeldt-blandar-bort-korten-1.98...
.
Budskapet är klart. Sverigedemokraterna har tagit över. Jimmie Åkesson har segrat. De rödgröna kapitulerar omedelbart och ger upp hela sitt valfrontsprogram.
.
Riksnatten sänker sig över oss alla.

Permalänk | Anmäl #48 Peter Ingestad, 2009-10-24, 18:50

Vi är förrådda.

- Peter Ingestad, Solna

Staffan Strömbäck 25 oktober 2009 kl. 08:24  

Paul

Intressant att ni har partier som inte tycker att Lidingö är en del av Stockholmsregionen. Kanske piggar upp debatterna i KF.

Snygg layout du fixat på din blogg.

Staffan

Anonym,  27 oktober 2009 kl. 11:56  

"Lidingö klarar sig inte på egen hand"/P.L. Det behöver väl inte betonas. Det viktiga är att Lidingö måste tillåtas att också utvecklas i en egen riktning, speciellt när det gäller bostäder och grönområden som inte styrs av Stockholms stads visioner om en ”modern storstad” som tydligen är liktydigt med betonggetton. Det sitter många byggföretag och väntar på att Lidingö släpper ifrån sig sina stora grönområden för att kunna "förtäta" ön med enda målsättningen att kamma hem kortsiktiga ekonomiska vinster utan hänsyn till de som ska bo där. Det är Lidingös politikers viktigaste uppgift för framtiden att bevara Lidingös gröna profil, annars kan vi likaväl sälja hela ön till Stockholm, säga upp stadsbegreppet och låta deras stadsplanerare härja fritt. Politiker är svaga för en befolkningsökning, speciellt höga flerbostadshus med närhet till havet som är mest effektiva att generera skatteintäkter per kvm, återigen pengar som styr. Stockholmare är otroligt avundsjuka och i många fall förvånade över hur lantligt det är på Lidingö, gott om fria parkeringsplatser, ingen trängsel vid köpcentra, nära till havet var man än befinner sig etc.. När man kommer hem till Lidingö drar man en lättnandes suck att slippa myrstacken i Stockholm, den konstlade stressen där folk springer runt som yra höns mellan alla trafikljus med risk att bli överkörda minst 2 ggr per minut. Med en utvidgning av Lidingö centrum till ett fullvärdigt centrum under tak, liknande Täby centrum, en omdragning av Lidingöbanan till att täcka in även Lidingö centrum, klarar vi oss utan Stockholm för inköp av både livsmedel, kapitalvaror och allt annat till 90 %. Det finns gott om mark som kan användas för detta utan att inverka på omkringliggande villaområden.

Anonym,  3 november 2009 kl. 22:41  

Var inne på kommunens hemsida, finns ingen information om framtidsplanerna. Står bara att man har tre alternativ. Varför lägger ni inte ut alternativen så folk kan kika och förbereda sig inför informationsträffarna?
Jag vill heller inte att stora företag skall komma och bygga, de tänker inte på miljön och naturen.
Lidingö är ju som "ute på landet" den känslan måste vi bevara, samtidigt som vi bör dra fördel av Stockholm. Men vi ska inte låta stockholmarna bestämma över vår utveckling, eller att de skall kasta över sina bostadsproblem på oss. Höghusen får de bygga inne i stan! Låt oss ha naturen kvar.

Paul Lindquist 4 november 2009 kl. 00:08  

Jag antar att de "framtidsplaner" du syftar på är de tre framtidsbilder som kommer att vara en del av det kommande samrådet för den nya översiktsplanen.

Beslutet om att gå ut på samråd med dessa togs av kommunstyrelsen igår och samrådet startar den 9 november. Om inte förr kommer materialet att vara tillgängligt på webben då.

Avsikten med samrådet är inte att man ska välja A, B eller C utan att de ska inspirera till dialog med Lidingöborna.

Om du läser på stadens hemsida, http://www.lidingo.se/nyheterstartsida/nyheterstartsida/lidingosframtidformasmedinvanarna.5.62f2863e12430c4ec3b80005758.html så ser du att det kommer att finnas goda möjligheter att inkomma med synpunkter på den framtida utvecklingen.

Låt mig också klargöra att det inte är stockholmarna som styr vår utveckling, det gör vi själva, men poängen med mitt blogginlägg var att Lidingö är en del av en region och det måste vi i vår planering förhålla oss till.

Hur vi gör det kan man ha olika uppfattningar om, för egen del tror jag att vi alla vinner på en god samverkan med våra grannkommuner.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP