2009-10-09

Obama som fredspristagare - vilket skämt!

Än en gång har den norska Nobelkommittén överträffat sig själv i ett fullständigt obegripligt val av fredspristagare. Vad har Barack Obama gort för freden? Ingenting!

Han har ärvt två krig av sin företrädare, minskat engagemanget i det ena (förmodligen med följd att fler kommer att dö i Irak) och ökat i det andra. Visserligen har han lovat att stänga fånglägret i Guantanaobasen, men kan det motivera ett fredspris? Knappast.

Obama har varit president i mindre än ett år. Han har egentligen inte lyckats åstadkomma någonting alls än mer än att förstatliga ett bilföretag. Allra minst på fredsområdet.

Hur motiverar då Nobelkommittén sitt val? Jo för hans "utomordentliga insatser för att stärka demokratin och de nationella samarbetet. Han har som president skapat ett nytt klimat i internationell diplomati, där dialog och förhandlingar är att föredra."

Jaha! Så kravet för att en sittande amerikansk president ska få Nobels fredspris är inte högre än att han beter sig som man förväntar sig av en demokratiskt vald ledare...

Källor: SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet DN DN DN DN DN DN Expressen Expressen Expressen Helle Klein Kulturbloggen Dick Erixon

13 kommentar(er):

Jonas 9 oktober 2009 18:34  

Paul,

Visst är det ett ganska förbryllande val av pristagare, men att han inte ska ha åstadkommit någonting annat än vad som kan förväntas av en demokratiskt vald president är inget annat än en felanalys. Som chef för världens viktigaste land har Obama lagt om kursen på ett sätt som är oöverträffat i modern historia. Samtalsklimatet i världspolitiken har på ett dramatiskt sätt förbättrats under bara ett år, det är tack vare Obamas utsträckta händer. Vad resultatet blir av detta återstår dock att se och förhoppningsvis lever resultatet upp till åtminståne en del av de extremt höga förväntningarna.

Sedan var kanske inte konkurrensen om fredspreiset särskilt stor i år...

Anonym,  9 oktober 2009 19:32  

Fanns det verkligen ingen mer lämplig kandidat då är världen illa ute. Eller delar man ut priset på omöjliga förväntningar och inte aktion och resultat?
MVH elina

Anonym,  9 oktober 2009 19:41  

Det enda rätta Obama kan göra nu är att vägra ta emot priset och säga att han själv tycket det är för tidigt. Det vore STORT och rakryggat. Fult av Norge att använda sig av priset för att pressa vinnaren. Bör ja gå till någon som gjort något. Vad tycker anhöriga till de afghaner, irakier och pakistanier som dagligen dör av amerikanernas kulor om detta?
Högst ansvarig för denna blodspillan är Fredspristagaren...

Staffan Strömbäck 9 oktober 2009 21:03  

Dagens slogan:
Om Obama kan få Nobelpriset - ja, då är allting möjligt. Tänk positivt!

PS En kollega fick mail från en amerikansk affärsbekant och statstjänsteman: "Firar ni 1:a april på hösten i Skandinavien?"

Hur svarar man på det, utan att det uppfattas som att man misskrediterar den amerikanske presidenten?

PPS Det sägs att Obama inte har gjort något för att få priset, men han har faktiskt organiserat socialt arbete i Chicago. Tänk, jag är ju ordförande i socialnämnd.

PPPS Någon som har adressen till Stortinget i Oslo?

Min blogg på http://staffanstromback.blogspot.com/

Anonym,  10 oktober 2009 18:44  

Barack Obama är en slipad retoriker och använder sig av speciella metoder vilka är vanliga inom NLP (Neuro lingvistisk programmering). Metoderna används för att "modellera om" personligheten (ofta för att nå större framgång) men också för att manipulera och övertyga. I USA har man analyserat hans tal, diskuterat och kritiserat, men svensk media har aldrig velat (vågat?) skriva om det här. När nu Obama vinner Nobels fredspris för sin retorik - är det dags att granska den. På bloggen "Granska nlp!" finns information om Obama och NLP.

Anonym,  10 oktober 2009 19:12  

Nu är ju Nobelprisutdelarna i Oslo inte kända för någon mer avancerad analysförmåga. Man kan instämma i att Obama ännu inte gjort annat än påbörjat något som i bästa falla kan bli en vändning. Ska man försöka finna någon orsäkt för blundern i Oslo måste det vara att man i tacksamhet över att den föregående presidenten nu är expresident (sannerligen inte ett hopp för vare sig Amerika eller mänskligheten i stort) och därför utan att tänka till delar ut priset till efterträdaren därför att han inte bara trampar i föregångarens förvirrade fotspår...

Anonym,  11 oktober 2009 20:58  

Bra Paul,
Äntligen någon som vågar säga rakt ut att den Norska nobelkomittén nu definitivt har förverkat sitt förtroende. En som verkligen förtjänade priset var Martti Ahtisaari 2008, men det satt skandalöst långt inne innan norrmännen vaknade. Väntetiden var en lika stor skandal som politiska fredspris som Obama och Al Gore, den senare som anlitat en reklambyrå för att framhäva sig själv som gud fader själv och specialist på klimatfrågor. Det tog ett tag innan folk vaknade och förstod att detta är nog inte riktigt sannt utan enbart hypoteser grundat på antaganden som det kommer ta 100-tals år att belägga.

Anonym,  11 oktober 2009 20:59  

Bra Paul,
Äntligen någon som vågar säga rakt ut att den Norska nobelkomittén nu definitivt har förverkat sitt förtroende. En som verkligen förtjänade priset var Martti Ahtisaari 2008, men det satt skandalöst långt inne innan norrmännen vaknade. Väntetiden var en lika stor skandal som politiska fredspris som Obama och Al Gore, den senare som anlitat en reklambyrå för att framhäva sig själv som gud fader själv och specialist på klimatfrågor. Det tog ett tag innan folk vaknade och förstod att detta är nog inte riktigt sannt utan enbart hypoteser grundat på antaganden som det kommer ta 100-tals år att belägga.

Anonym,  21 oktober 2009 09:54  

Snälla ni, förstår ni inte hur strategiskt och politiskt korrekt det här egentligen var?

Nu kan ju knappast Obama bedriva sin hetskampanj att genomföra krig. För det går ju inte ihop med linje med ett fredspris. Och ja man kanske kan börja misstänka att fredskommiten har vinningar ifrån det här med. De utfälda sanktionerna som Ryssland skulle vara med på mot Iran har ju nu tycks dragits sig tillbaks.

Men det här är ju vad politik handlar om, att hela tiden placera sig på bästa positionen. Så varför är det nu så chockande?

// Garry

Anonym,  21 oktober 2009 10:03  

Hej

Det enda som nu tycks återstå är det som nu har pratats om i det fördolda för er lite andra, men som jag tagit del av.

Det är också Obamas absolut sista kort han säkerligen kommer välja. Tror nästan han föredrar att föra krig framför detta.

Vad det handlar om är att han kan komma behöva spela ut kortet "disclosure" fullt ut, dvs transparensen av vad USA verkligen döljer för människorna.

Vänta får ni se, eftersom det har pratats om redan i november att bli av.

Som kan ta mänskligheten till en helt ny vändning i historien, när det väl kommer tillkännedom om vad det rör sig om.

Säger inget mer, men jag har redan sett en del av det. Det är inte vad ni förväntar er att få se.

Anonym,  16 december 2009 14:56  

Ändrad uppfattning: Anonym, 11 oktober 2009 20.59

Efter att ha gjort en komplett översättning till svenska av Obamas fredpristal måste jag erkänna att utmärkelsen var helt rätt som situationen är i världen idag och Obama själv har nog vuxit ett par centimeter och fått mer råg i ryggen. Jag tror han sent omsider tycker det var bra att han fick priset så han i ett objektivt sammanhang fick framföra sina (och naturligtvis hela USA:s regerings) budskap till hela världen. Det är bara att gratulera Nobelkommittén att deras val inte kunde ha varit bättre. Världen fick också många insidertips hur USA tänker och hur utrikespolitiken som helhet kommer att bedrivas framöver. Det finns mycket mellan raderna. Kritikerna får nog ta på sig dumstruten inklusive jag själv och tänka efter före nästa gång man kritiserar ett beslut.

Johan,  16 december 2009 17:13  

Visst var det ett bra tal Obama höll, klart över förväntan men kanske inte riktigt vad den norska Nobelkommittén hade räknat med.

Kritiken mot utnämningen kvarstår dock. Priset ska vara för insatser man har gjort, inte för förhoppningar om vad som ska ske i framtiden. Och framförallt ärdet inte hans talekonst som ska belönas med 10 miljoner kronor och världens mest prestigefyllda pris.

När man dessutom beaktar att nomineringarna måste vara inne i februari, dvs, bara veckor efter att Obama tillträdde blir utnämningten än mer obegripligt.

Anonym,  17 december 2009 15:50  

Jag är övertygad om att Nobelkommittén förstod att fredspristalet inte bara skulle innehålla rosa drömmar. Dom är inte födda i farstun som många ansåg när utnämningen blev känd.

Övrigt: Prissumman kommer oavkortat gå till välgörande ändamål enligt vad Obama själv har sagt.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP