2009-10-19

Modigt av Jan Helin

Jag är nog böjd att hålla med Kulturbloggen om att Sverigedemokraten Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet är minst sagt onyanserad. Jag skulle dessutom uttrycka mig starkare än så om Åkessons främlingsfientliga åsikter, men det är knappast rasism eller hets mot folkgrupp att vara väldigt kritisk till islam.

Islam är inte en ras, islam är en religion och religioner måste man i yttrandefrihetens namn få kritisera. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin utvecklar i dagens tidning varför han låter publicera Åkessons artikel trots att flera jurister avråder honom från att göra det.

Det är ett modigt beslut som Jan Helin har fattat. Artikeln har redan anmälts till JK för hets mot folkgrupp. Helin riskerar därmed att bli dömd för brott då han möjliggjort för Jimmie Åkesson att uttrycka sin åsikt. Skulle så bli fallet vore det ett stort bakslag för yttrandefriheten och ett fattigdomstecken för vår demokrati.

Om vi inte tror att vi klarar av att argumentera mot extrema åsikter och intolerans utan måste förbjuda att dessa yttras, vad är då demokratin och yttrandefriheten värd? Det är ju inte de politiskt korrekta och bekväma åsikterna som behöver skyddas, utan just de som de flesta av oss tycker illa om. Gör därför istället som Fredrik Reinfeldt, ta debatten och bemöt Sverigedemokraterna med goda argument, för de finns.

Övriga källor: Aftonbladet DN DN DN DN Expressen SvD SvD Brännpunkt SvD SvD SvD Kent Persson Humanistbloggen Krohniskt

8 kommentar(er):

Anonym,  20 oktober 2009 kl. 02:42  

Men tänk om Jimmie Åkesson har rätt!
Facit kommer ju inte förrän om
25-50 år!

Paul Lindquist 20 oktober 2009 kl. 08:00  

Hur kan hat och intolerans någonsin vara rätt?

Anders Wallner,  20 oktober 2009 kl. 08:41  

Fast är han så kritisk mot islam? är han inte bara kritisk mot muslimer, och i det är det väl hets mot fokgrupp. Jag tycker också Jan Helin gjorde rätt i att publicera artikeln och anser att han inte borde bli dömd. Men ang. Åkessons åsikter tycker jag inte man ursäkta dom som kritik mot en religon, i så fall skulle man kunna säga att Hitlers propaganda bara var kritik av judendomen.

Unknown 20 oktober 2009 kl. 10:10  

Med facit i hand verkar det ha varit helt rätt av Aftonbladet publicerade SD,s debattartikel. Det har fått till följd att varenda tidning i Sverige skriver om det. Ring P1 pratar om det. Och folk snackar om det runt kaffebordet. Svenska folket får då upp ögonen för vad dessa mörkermän står för och förhoppningsvis både lär sig att argumentera och avvisa denna propagandistiska dynga.

Linda 20 oktober 2009 kl. 10:15  

Bra inlägg!

Tänkte däremot på detta;
" men det är knappast rasism eller hets mot folkgrupp att vara väldigt kritisk till islam."

Frågan är ju om han är kritisk till islam eller muslimer (precis som Anders Wallner sade i sin kommentar. Så undrar jag om det är så väldigt kritiskt då han hittar på en hel del saker som han sedan menar på är "fakta". Jag tycker att det enda han visar med sin artikel är att han saknar kunskap i historia, kristendom och islam, samt att han är främlingsfientlig ut i fingerspetsarna.

Jag tycker inte om aftonbladet som tidning, men står bakom Jan Helin i detta fall. Helt klart.

Paul Lindquist 20 oktober 2009 kl. 23:57  

Linda, Björn och Anders!

Ni har naturligtvis rätt alla tre. Att kritisera islam är inte hets mot folkgrupp och därför vore det fel att fälla artikeln.

Däremot avslöjar sig Jimmie Åkesson som den rasist han faktiskt är och självklart är det muslimer som individer han vill åt, oavsett om dessa är de enstaka fanatiska islamister som vill införa sharialagar eller om det är seulariserade muslimer som kanske själva flytt undan ett religiöst förtryck.

Precis som Björn skriver var det nog ett genidrag av Jan Helin att publicera artikeln just därför att allmänheten nu på allvar fått upp ögonen för Sverigedemokraternas dunkla motiv. Detta kan vara vad som behövs för att vända debatten rätt. Och skulle Helin bli dömd faller den politiska skulden tungt på Åkesson och Sverigedemokraterna.

Linda 21 oktober 2009 kl. 11:28  

Ja, precis det vi också sade Paul Lindqist :)

Får hoppas då att allmänheten verkligen förstår det som sägs i artikeln då och inte går på den smörja som Åkesson nu i efterhand försöker stryka över det hela med.
Tyvärr så har jag en känsla av att folk fortfarande inte fattar. Det är mycket lättare att bara hata, då slipper man bry sig om att faktiskt lära sig något.

Linda 21 oktober 2009 kl. 11:28  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP