2007-04-26

Lidingöhem säkrar pengar till Lidingöborna

Igår kväll beslöt Lidingöhems styrelse att begära hos kommunfullmäktige att få bilda dotterbolag i samband med bostadsrättsomvandlingar. Det är ett klokt beslut som kommer att ge åtskilliga miljoner till kommunkassan som sedan kan användas till att förbättra skolan, äldreomsorgen och den kommunala infrastrukturen.

Genom att först placera en fastighet i ett eget bolag och sedan sälja bolaget till bostadsrättsföreningen istället för att sälja fastigheten direkt behöver Lidingöhem inte betala någon reavinstskatt och bostadsrättsföreningen får dessutom en lägre stämpelskatt än annars.

Detta är en fullt laglig transaktion som har sin grund i EU-lagstiftning och som har prövats rättsligt i högsta instans (regeringsrätten). Förfarandet är numera rätt vanligt bland privata fastighetsägare.

Socialdemokraterna har kritiserat detta och menat att det är omoraliskt. Men vad är det för omoraliskt att inte betala mer skatt än man behöver? Vad är det för omoraliskt i att pengarna går till kommunal service snarare än att de förvinner in i statskassan djupa hål?

Nej, vårt ansvar som förtroendevalda på Lidingö är att värna lidingöbornas intresse. Att inte göra det är däremot omoraliskt gentemot de människor som har gett en sitt förtroende.

Lidingöhems styrelse har genom gårdagens beslut visat att man tar sitt uppdrag på allvar och nu blir det min tur att lotsa beslutet genom kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP