2007-04-01

Lika barn leka bäst

Förre justitieministern, riksdagsledamoten Thomas Bodström (s) startar advokatbyrå med tokfeministen Claes Borgström.

I framtiden kommer det väl att låta så här:

- Domarn, visserligen sköt min klient sin man, men eftersom män är djur och det är jaktsäsong anser hon att hon är oskyldig.

6 kommentar(er):

Per Westberg 1 april 2007 19:29  

Detta var kanske inte det mest seriösa inlägg som skådats på denna kvalitativa blogg.

Vad tokfeminist är vet jag inte men Claes Borgström har i allmänhet inte kritiserats från politiskt håll för sin tillämpning av jämställdhetslagen.

Borgström är känd som en aktad jurist och kan i sin advokatgärning knappast beskyllas för att har hållit på med brännvinsadvokatyr. De flesta kvinnor som dödar sina män har ofta själva utsatts för våld och den här typen av skämt kan vara kul på en stand up-scen men kanppast på en kommunalråds blogg.

Men jag vet att det är lätt att slinta på tangetbordet.

Paul Lindquist 1 april 2007 23:29  

Om man på fullaste allvar anser att Sverige ska hoppa av fotbolls-VM i protest mot en sexhandel som dessvärre förekommer i hela världen är man inte en seriös myndighetschef - utan en tokfeminist.

De kvinnor som är utsatta för våld är knappast betjänta av stolligheter som Eva Lundgrens skrönor om mäns ritualmord på barn, Gudrun Schymans talibantal, Ireen von Wachenfeldt uttalande att män är djur eller Borgströms ovan nämnda utspel.

För att citera Maria Abrahamsson i dagens SvD: "Nödställda kvinnor behöver hjälp, inte genustrams."

Per Westberg 2 april 2007 07:39  

Kanske borde du lyssna på hela intervjun med von Wachenfeldt. Å andra sidan är människan enligt biologerna ett djur och verkligheten är att det är ett strukturellt problem att män är kraftigt överreprensenterade som våldsverkare.

Inslaget med von Wachenfeldt fälldes i Granskningsnämnden och när man hör den oklippta intervjun framkommer en annan bild.

Av genusforskning har jag sett många viktiga forskningsdokument. Inte minst hur homosexuellas situation kan vara. Uppenbart har antropologernas genusforskning lyft fram kvinnors utsatthet. Så även delar av Eva Lundgrens forskning.

Att koppla ihop Borgström med ett knippe andra personer är orättfärdigt. Lika orättfärdigt som att påstå att moderaterna är för barnporr bara för att man initialt motsatte sig barnporrförbud. Bevekelsegrunderna var ju väldigt komplexa. Det är så tråkigt att partipolitiker dissar andra bara för att de har en annan partipolitisk uppfattning.

Och när det gäller fotbolls-vm är det inte osannolikt att massiva protester av allehanda slag mot prostitutionen ledde till att människohandeln inte kunde florera på ett sätt som man oroade sig för. Även om det finns laglig prostitution i Tyskland är det moderna slaveriet i form av människohandel också utbrett.

När den centerpartiske talmannen Torsten Bengtsson under 70-talet föreslog förbud mot burfåglar hånades han från höger och vänster. Men 30 år efteråt är det många som är tveksamma mot att ha fåglar i små burar.

Döm Borgström för vad han gjort i stället för att generalisera. Utan Borgström envetna arbete hade vi inte varit där vi är när det gäller till exempel lönekartläggning.

Det är min övertygelse att politikers generaliserande och svepande nedsättande om dömen triggar tokskallar till att rättfärdiga hot och övergrepp mot våra folkvalda. Man triggar upp tonen i umgänget.

Anonym,  2 april 2007 17:32  

Jag kan ju bara hoppas att de övriga delarna i din kommentar har högre kvalite än detta citat ”Och när det gäller fotbolls-vm är det inte osannolikt att massiva protester av allehanda slag mot prostitutionen ledde till att människohandeln inte kunde florera på ett sätt som man oroade sig för.”
Det är i högsta grad osannolikt, det som är sant är att prostitutionen minskade, glädjeflickorna beklagade sig i media över att killarna bara hade tid för fotboll och öl. Sveriges larviga uttalande betydde varken till eller från, utan förlöjligade oss snarare.
Så mer foboll och öl som åtgärder för att minska prostitutionen, bevisligen funkade det i Tyskland.

Anonym,  2 april 2007 20:48  

Jo de övriga delarna har nog högre kvalitet och Borgströms uttalande vållade i princip bara debatt i Sverige. Men faktum är att ett europeiskt polissamarbete och tyska frivilligorganisationers opinionsbildning mot tvångsprostitution(zwangstprostitution) nog hjälpte till att hålla tillbaka prostitutionen.

Jag vill markera att jag gillar Tyskland och tycker att fotbolls-VM var mycket bra anordnat.

Anonym,  2 april 2007 22:51  

Nu ser jag att du skiljer på prostitution och tvångsprostitution, vilket Borgström inte gjorde enligt denna artikel på Tagesschau. http://www.tagesschau.de/aktuell/meldungen/0,1185,OID5396368_REF1,00.html Här citeras han (rätt eller fel) direkt översatt att Sverige inte kan deltaga i ett arrangemang som uppmuntrar slavhandel. Stämmer det uttalandet så är han mer naiv än tillåtet.
För den som inte är så insatt i tyska, påvisar också artikeln skillnaden mellan prostitution (laglig i Tyskland) och tvångsprostitution (föbjuden i Tyskland och de flesta EU-länder). Författaren ironisera också lite över att debatten förs i Sverige under ett valår.
Brottstatistiken i tyskland har de senaste tio åren haft en en nästan konstant nivå på vådtäktsbrott, cirka 10st per 100.000 invånare, illa att ingen förbättring skett. Sverige hade 1999 24 st per 100.000 invånare (tror det var då lagen som kriminaliserade torsken infördes) 2005 kom siffran upp til 42 och 2006 ökade den till 46. Källor www.bra.se och www.bka.de
Dags att legalisera prostitution i Sverige? Varför är Borgström och andra feminsiter sy dåliga på att jämföra Sveriges system med andra länders?

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP