2008-04-09

En skatt på avundsjuka

När socialdemokraterna införde värnskatten var det officiella motivet att statsfinanserna krävde det. I själva verket var den nödvändig för att socialdemokraterna inför sina egna väljargrupper skulle kunna motivera de tämligen stora nedskärningar man gjorde i välfärden.

Värnskatten gav då och ger fortfarande idag endast ett marginellt tillskott till statskassan (det finns de som menar att den i själva verket är statsfinansiellt neutral) varför den i praktiken inte fyller någon annan funktion än att vara en skatt på avundsjuka.

Förutsättningarna för att avskaffa värnskatten har aldrig varit bättre. Vi har en borgerlig majoritetsregering, statens överskott är rekordstort och regeringen har redan genomfört stora skattesänkningar som främst riktar sig till låg- och medelinkomsttagare. Om det inte kan ske nu, när ska det då kunna genomföras och av vem? Därför skrev jag och sexton andra moderata kommunstyrelseordföranden i Stockholms län, Skåne, Uppsla län och Dalarna idag en debattartikel i Dagens Nyheter.

Artikeln har redan rönt uppmärksamhet. PJ Anders Linder skriver på Svenska Dagbladets ledarblogg att regeringen borde lyssna på oss. Och Ekot har intervjuat såväl mig som finansminister Anders Borg (som dessvärre vill vänta till nästa mandatperiod) och min kollega i Sollentuna, Torbjörn Rosdahl om morgonens artikel. Vi får också stöd från centerpartiprofilen Fredric Federley.

Uppdatering: Även Barometern har kommenterat artikeln på sin ledarsida. Likaså Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

1 kommentar(er):

Anonym,  14 april 2008 11:11  

Jag är glad att några trots allt vågar dra i denna fråga. Trodde nästan M blivit Lilla S rakt igenom, men ser att det finns hopp. Tack för den utmärkta debattartikeln!

Mvh,
Jonas, Eslöv

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP