2008-04-11

Värnskatten betalar inte vården

I en intervju i Dagens Nyheter i oktober säger finansminister Anders Borg att "Vård är viktigare än sänkt skatt".

Men vården finansieras inte av värnskatten vilket Anders Borg naturligtvis vet, men det låter ju bra som ett debattargument. Vården är nämligen i huvudsak ett landstingsansvar och finansieras av således till allra största delen av landstingsskatten.

Därmed faller finansministerns logiska kullerbytta platt.

Dessutom är den svenska vårdens problem inte primärt vårdkvaliteten utan tillgängligheten. Kommer man väl till en läkare får man i Sverige som regel en mycket bra vård, men kön dit kan dessvärre vara lång.

Lösningen på det problemet är dock inte höjda skatter utan bättre organisation och ledarskap. Genom Vårdval Stockholm har Filippa Reinfeldt visat att man kan öka antal besök i primärvården med närmare 10 % genom att låta ersättningen följa patienten. Samtidigt har landstinget i Stockholms län sänkt skatten med 17 öre.

1 kommentar(er):

Grottolle 12 april 2008 09:38  

Är det sånt här du tänker på när du hela tiden vill sänka skatterna och sänka som vanligt minst för dom med lägsta inkomsterna och högst för dom med höga inkomster..Du måste ju tycka att sjuka är inget värda...men läs det här..

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2231017.ab

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP