2008-11-16

Lettland 90 år

I övermorgon är det 90 år sedan Lettland förklarade sig självständigt - för första gången. Det firade Lettlands ambassad med att bjuda in till en fantastisk pianokonsert med den blott 24-årige pianovirtuosen Vestard Shimkus i Konserthuset.

På plats var bland annat tidigare justitie- och utrikesministern Laila Freivalds som flydde med sin familj från Lettland under andra världskriget och Peeter Luksep (f d moderat riksdagsledamot av estnisk härkomst) som tillsammans med Gunnar Hökmark, Håkan Holmberg och Andres Küng initierade och ledde Måndagsrörelsen för de baltiska staternas frigörelse från Sovjetunionen under 1990-91.

Den 21 augusti 1991, efter 48 års ockupation av den Sovjetiska kommunistdiktaturen och 3 år av Nazityskland, kunde Lettland för andra gången förklara sig självständigt och är numera åter ett självständigt land och dessutom medlem av såväl Nato som EU.

Jag var själv i Saldus, vår Lettiska vänort den 1 maj 2004 när Lettland gick med i den Europeiska Unionen. Den stolthet och glädje som då visades var långt mer än när Sverige tog samma steg nio år tidigare. Inga röda fanor så långt ögat nådde, dagen till trots, bara Lettiska och EU-flaggor som vajade ikapp.

En dag som denna påminns man om den fruktansvärda diktatur som härskat i vår närhet fram till för bara 17 år sedan. Den frihet och demokrati som vi svenskar ofta tar för givet fick våra grannar i öst kämpa hårt för.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP