2009-02-07

Ingen (s)kam i kroppen

Det socialdemokratiska oppositionsrådet i Stockholm, Roger Mogart, försvarar sopåkarnas vilda strejk och menar att det hela i själva verket är Stockholms stads fel som genom upphandlingen försöker åstadkomma en lönedumpning.

Kritiken är förbluffande dels mot bakgrund av att även facket tar avstånd från aktionen, men framförallt eftersom även socialdemokraterna själva stod bakom det upphandlingsbeslut som en enig nämnd tog.

Dessutom är löne- och anställningsvillkor en sak mellan arbetsgivaren och de anställda. Stockholms stad kan som kund näppeligen hållas ansvarig för den saken, men när det gäller att hitta sätt att angripa den borgerliga majoriteten tycks vissa inte ha någon (s)kam i kroppen.

Källor: DN DN2 DN3 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6

16 kommentar(er):

Anonym,  7 februari 2009 kl. 19:10  

Klart att det är borgarnas fel med eran arbetarfientliga politik. Det slår aldrig fel.

Solidaritet med sophämtarna!

Anonym,  7 februari 2009 kl. 19:21  

Härlig argumentation Erik, du är verkligen saklig.

Borgarnas fel att sossarna ställer sig bakom upphandlingen och att facket är emot aktionen? Arbetarrörelsens logik måste vara synnerligen knepig. Men förklara den gärna för mig.

Anonym,  7 februari 2009 kl. 21:52  

Kan inte du göra en samhällsinsats och föregå med ett gott exempel genom att sänka din lön?

OM du inte gör det så skulle vi kunna rekrytera billigare och driftigare politiker från Polen.

Anonym,  7 februari 2009 kl. 22:12  

Intressant idé att lägga ut politikerpositionerna på anbud.
Politiker i Sverige saknar ju oftast adekvat utbildning och "verklighetserfarenhet". Kan tänka mig att en Polack eller Kines vet lika mycket om de svenska medborgarnas liv och förutsättningar som våra folkvalda.
Inte konstigt att Rosengård brinner. Vilken svensk politiker vet vad det innebär att bo och leva där?

Politiska poster bör genast läggas ut på anbud så att vi skattebetalare kan få mer för skatten vi tvingas betala.

Alla vi svenskar som bott utomlands vet att normen för svensk politik är hypokrati och inkompetens.

Göran 7 februari 2009 kl. 23:05  

Jag tycker anonym ska fundera över att ställa upp i valet nästa gång. Bara det att du vet vad alla svenskar som bott utomlands tycker är ju imponerande. Men du ger väl inte så mycket för demokratiska styrformer förstår jag.

Anonym,  7 februari 2009 kl. 23:44  

Om nu sopåkarna ska sänka sin löner, kan väl politikerna föregå med gott exempel, sänk lönen med motsvarande %-sats, blir väl mellan 5-20TSEK? Borde väl även ske en upphandling inom "de godas skara" (politikerna)? Inte är det väl många som accepterar lönesänkning på upp till 20%? OM så nu inte är fallet, att man tänker ändra lönemodellen, är det ju rimligt att man går in och klargör det för sopåkarna. Kanske är det så att upphandlingen är gjord på felaktiga grunder? AGERA istället för att straffa de som är längst ned på "linan"! OCH som någon sa, det är inte partipolitik, utan sunt förnuft!

Anonym,  8 februari 2009 kl. 00:26  

Anonym!

Paul skrev inget om att lönerns skulle sänkas, bara att det är en sak mellan företaget och de anställda, inte politikerna i Stockholm.

Men om du nu tar upp lönerna står det i Svenska Dagbladet att genomsnittslönen för de strjkande är 30.500 kr/mån. Jämför det med vad vårdbiträden eller sjuksköterskor tjänar.

Själv är jag lärare med 15 års erfarenhet och studieskulder och tjänar 27.000 kr/mån så kom inte och säg att sopåkarna är längst ner på linan.

Anders
Lärare och moderat

MagicaD3H3x 8 februari 2009 kl. 14:38  

Rent spontant kan man säga att man får vad man betalar för. Självklart är det en sak mellan företaget och de anställda. Vill dom inte betala så ska dom inte det heller men då ska dom heller inte bli förvånade om dom anställda inte vill utföra arbetet. Allt arbete värderas numera i pengar och vill man inte betala så är ju arbetet värdelöst. Att ett företag är så korkat att man dumpat priset så hårt för att kamma hem ett anbud på grundvalarna att dom som ska utföra arbetet förväntas sänka lönen med 20 - 30% och öka arbetsbördan med 20 - 30% och sedan bli förvånade när dom strejkar. Att politikerna sedan godtar anbudet utan att fundera över hur anbudsgivaren ska kunna få det att gå runt och sedan skrika högt när det går så här är ytterligare för mig en gåta. Jag trodde på fullt allvar att dom som styr i dom här frågorna har någon form av kunskaper om ekonomi... + och - är faktiskt så enkelt att till och med jag som inte gått gymnasiet fattar att om ett anbud är 2 miljoner billigare än dom andra så lär det inte handla om att en chef sänkt sin lön iallafall

Anonym,  8 februari 2009 kl. 17:38  

Klart att du tycker så som är politikerpamp och bor på Lidingö...

Solidaritet med sopåkarna!

Anonym,  8 februari 2009 kl. 20:12  

Alby
Paul Lindquist säger att som kund är:

1) Det är en fråga för anbudsgivaren vilket bud man lägger. Om budet sen leder till problem mellan anbudsgivaren och dess anställda är det anbudsgivarens bekymmer och ingen annans bekymmer. Bråket mellan arbetsgivare och arbetstagare hos Lise-Lott Lööf är ingen fråga för kunden/politiken som (S) vill göra den till!

2) (S) utnyttjar turbulensen och skyller konflikten på kunden Stockholms stad (och alliansen) trots att de själva är lika lite/mycket ansvariga. (S) har inte haft något att invända mot premisserna för upphandlingen!

Om man sen, som du, tycker att PL:s synpunkt på konflikten mellan arbetsgivaren och arbetstagaren är sprungen ur att han "är politikerpamp och bor på Lidingö" säger det en hel del om din begränsade insikt i sakfrågan och begränsade begåvningsnivå, ingenting annat!

Morfar Lasse 8 februari 2009 kl. 20:44  

Nej, stöd inte sopåkarna, men se till att deras mannar får en dräglig arbetsmiljö. Ställ kravet på kommunerna att modernisera hela avfallshantering.

Ett först kort och enkelt steg, är att stänga samtliga "sopnedkast" som inte har direkt anslutning till marknivå. Flytta ut sophanteringen till gatuplan. Det är inte så svårt för den boende att ta med sig dagens sopor ut. Kräv av din kommun, att den gräver ned er "soptunna" för husen i gatan och att hantering blir med kranbil.

Det andra lite "tuffare" steget, blir kravet på en mera korrekt avfallshantering med sortering i "brukarniva". D.v.s. att hushåll och företag själva ska sortera sitt avfall minst efter brännbart och icke brännbart. Allra helst utvidgat med de "P-na", papper, plast och plåt.

När det gäller "sopgubbarnas" direkta arbetsmiljö, föreslår jag att du ställer dig frågan framför spegeln. "Är deras arbetsmiljö mänsklig? En arbetsmiljö jag själv skulle acceptera?" Se sedan till att svara så ärligt du törs!

Anonym,  8 februari 2009 kl. 21:56  

Inte så konstigt att som moderat tycker Paul Lindquist att sopåkarna inte har något högre värde för att de sliter och hämtar smuts och skit från moderata rika områden. Men att han själv sitter bakom bordet och får mångdubbelt stor lön kan ingen våga säga emot.

Paul, du bör svara på frågan nu:
Vad skulle du gjort om din lön sänktes med 20-30% och dina arbetsuppgifter gick upp med samma procentenheter? Är det kanske bara överklassmoderater som har rätt till höga löner medan samtidigt som du sitter med struken kostym hela tiden sliter de bland sopor?

Vilken sjuk moderat människosyn, men det har alltid varit så med moderater.

Anonym,  8 februari 2009 kl. 22:43  

Reza & Co

Ta er nu samman!
Har Paul Lindquist sagt ett endaste pip om vad han anser om sopåkares löner eller arbetsvillkor? Nej!!

Det är en helt annan fråga han tar upp!!!!

Anbudsgivaren får gärna ge sina gubbar 100.000 kr eller mer i månaden. Frågan är sen om han vinner upphandlingen.

Gissar slutligen att sopåkarnas upphämtning av sopor inte är begränsad till "moderata rika områden" och att resten att resten av stan ser ut som Neapel.

Är det något som är sjukt så är det inte Paul Lindquists syn på upphandlingen och (S) politiska utnyttjande av konflikten mellan arbetsgivare och arbetastagare - det är ditt inlägg som är helt sjukt.

Allt om Alliansen 9 februari 2009 kl. 10:37  

En genomsnittlig sopgubbe tjänar mer än en genomsnittlig chef i Sverige.

Solidaritet med Sveriges chefer!

Anonym,  9 februari 2009 kl. 21:15  

En vild strejk är väl med automatik ett avtalsbrott?

Då är det ju bara att avskeda med omedelbar verkan.

En anställning är ett avtal mellan två parter. Om ena parten inte uppfyller sitt åtagande kan omöjligen den andra parten vara skyldig att uppfylla sitt.

Eller behöver sopgubbar inte hålla vad de lovar?

Allt om Alliansen 10 februari 2009 kl. 16:33  

Sopgubbarna strejkade visst för att de skulle bli tvungna att jobba heltid för att plocka ut heltidslön.

De kallade det även för en "vild strejk". Är "vild" ett annat ord för girig inom fackföreningsrörelsen?

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP