2009-02-17

Olycklig kommunarrest

Idag presenterar migrationsminister Tobias Billström, socialborgarrådet Ulf Kristersson och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson ett nytt förslag till moderat invandringspolitik på DN Debatt.

På det stora hela är det kloka förslag som handlar om att snabbare få nyanlända invandrarare i arbete, att den som begår kriminella handlingar lättare ska kunna utvisas och att den som ljugit för att få medborgarskap ska kunna förlora det. Sunt förnuft skulle de flesta säga, men än så länge inte svensk lag.

Ett förslag tycker jag dock är olyckligt och det är förbudet mot att flyktingar under asylprövningstiden ska få bosätta sig var de vill. Det innebär i praktiken en kommunarrest som vi infödda svenskar aldrig skulle acceptera och det finns inget skäl att utsätta den som kommer som flykting till Sverige för den inskränkningen heller.

Källa: DN DN2 DN3 DN4 DN5 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 Aftonbladet Aftonbladet2 Aftonbladet3 Newsmill Newsmill2

2 kommentar(er):

Hemlige 18 februari 2009 kl. 04:31  

Det behövs nog en viss styrning av bostadsplaceringen, inte minst för att tvinga de kommuner som idag inte tar emot flyktingar att göra det.

Anonym,  18 februari 2009 kl. 09:00  

Det är två separata frågor. Det du syftar på är kommuner som inte vikll teckna avtal med migrationsverket om att ta emot flyktingar som har fått asyl. Av 290 kommuner är det 5 stycken som vägrat teckna sådant avtal, så problemet är inte särskilt stort.

När det gäller EBO handlar det om flyktingar som under asylprövningsprocessen väljer att ha eget boende (EBO) istället för att bo på en av migrationsverkets anläggningar (ABO). Detta vill nu vissa moderater försvåra genom att minska ersättningen till de som väljer EBO och stoppa den helt om man väljer att bosätta sig i "fel" kommun.

Det har dock inget att göra med kommuner som inte vill ta emot flyktingar alls.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP