2009-02-11

Religion är en privatsak

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Else-Marie Lindgren föreslår i en radiointervju att statsministern efter amerikansk förebild borde avsluta sina tal med "Gud välsigna Sverige".

Nog för att det finns många områden där vi vi med fördel kan följa USA:s goda exempel, men det gäller knappast deras benägenhet att i tid och otid blanda in gud.

Religion är en privatsak och bör så förbli. Ska det vara så svårt för de som är troende att visa oss som inte är det den respekten?

14 kommentar(er):

Staffan Strömbäck 11 februari 2009 18:06  

Brukar kalla mig kristen, om någon frågar. Men har inte mycket till övers för den poserings-religiositet som det här är ett uttryck för.

Hon är f ö KDs ledande försvarspolitiker, men hade inte tid eller lust att åka till Sälen på Folk o Försvar. De kd-politiker jag talat med är rätt så trötta på henne.

Staffan

Anonym,  12 februari 2009 00:27  

Paul, gäller detta enbart för kristna? Varför vågar ingen tala klarspråk om förslaget tex skulle komma från en annan, här inte nämnd religion? Då är alla knäpp tysta, vågar väl inget annat tyvärr, tragiskt...

Anonym,  13 februari 2009 18:47  

Hej Paul

Jag måste säga att jag håller helt med dig. Men ett stort steg mot ett sekulariserat samhälle skulle ju helt klart vara att partier i rikspolitiken inte hade uttalade religiösa infallsvniklar på politiska frågor.

/Jonas Lundgren
Vänsterpartiet Lidingö
styrelseledamot
Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
Luddigt och Logiskt i Politiken

Anonym,  14 februari 2009 14:51  

@ Jonas Lundgren

Vilken tur att vi inte har något sådant parti i Sveriges riksdag då! Betydligt värre är dock att vi har en uttalat kommunistisk partiledare för ett parti som skulle kunna hamna i regeringsställning efter nästa val. Om nu olyckan skulle vara framme förstås...

/Jessica Nyberg

Anonym,  15 februari 2009 21:38  

Hej Jessica

Jag tänker inte ta debatten om huruvida Lars är eller inte är kommunist eller vad begreppet betyder för mig, dig eller någon annan. Jag tänker bemöta dig genom att helt enkelt konstatera min egen uppfattning. Den är att kommunism inte är en religion. Kristendomen är en religion och i ett sekulärt samhälle skapar det problem när ett parti som KRISTdemokraterna sitter i regeringen.

Jag kan vidare utgå från mig själv med att säga att jag struntar i om Lasse kallar sig kommunist, flodhäst, anka eller banan. Han är vald till partiledare för Vänsterpartiet och det innebär att han är vald till att representera vänsterpartiet och det gör man som vänsterpartist, inte som kommunist, flodhäst, anka eller boll.

Själv väljer jag att kalla mig marxist och feminist. Det speglar mer min världsåskådning som utgår ifrån den vetenskapliga socialismen, marxismen kallad.

mvh
/Jonas Lundgren
Vänsterpartiet Lidingö
styrelseledamot
Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
Luddigt och Logiskt i Politiken

Anonym,  15 februari 2009 22:00  

Socialism är ingen vetenskap. Det är en idologi.

Anonym,  15 februari 2009 22:57  

Marxismen är en politisk ideologi byggd på historiskt belagda fakta om klassmotsättningar. Dessa historiskt belaggda klassmotsättningar bör betraktas som vetenskap.

Anonym,  15 februari 2009 23:00  

Hej

Jag instämmer med Chriss. Dock tycker jag att det är ett stickspår från ursprungsdiskussionen och lovar att bemöta denna typ av resonemang om Paul någon gång skulle vilja skriva något som diskuterar ideologiska resonemang. Tillsvidare hänvisar jag sådan diskussion till min egen blogg/nättidning Luddigt och Logiskt i Politiken.

mvh
/Jonas Lundgren
Vänsterpartiet Lidingö
styrelseledamot
Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
Luddigt och Logiskt i Politiken

Anonym,  15 februari 2009 23:44  

@ Jonas Lundgren

Kristdemokraterna är inget konfessionellt parti. Jag ser tvärtom ett sekulärt samhälle som den främsta garanten för religionsfrihet. Både frihet att välja den religion man vill, men också att välja bort religion.

Kristdemokraterna är ett värdeorienterat parti och vår ideologi bygger bland annat på kristen etik (därav namnet). Kristen etik utgör till stor del den värdgrund som vårt samhälle vilar på, och den kommer till uttryck i bl a lagstiftning och människosyn.

Man behöver inte tro på Gud för att vara Kristdemokrat och partiet blandar sig aldrig i teologiska frågar (därför var Else-Maries uttalande verkligen korkat). Det enda man behöver tro på är partiprogrammet som Alf Svensson brukar säga...

För övrigt tycker jag inte alls att det är ointressant vilken ideologi en partiledare anser sig företräda. Det är historielöst att blunda för vilka fruktansvärda brott som begåtts i kommunismens (liksom i nazismens) namn. Noterar för övrigt att du på din blogg länkar till en del tveksamma och minst sagt odemokratiska organisationer, bland annat svensk-kubanska föreningen, samt citerar Pol Pot i din citatsamling. Det signalerar ju onekligen en del.

/Jessica

Anonym,  16 februari 2009 17:27  

Hej Jessica, och andra eventuella läsare

Jag vill börja med att bemöta dina påsåtenden om Lars Ohly och hans eventuella ideologiska hemvist. För varje ideologiskt medveten person, oavsett vilken ideologi man anser sig företräda, borde det vara klart att socialismen är vägen till kommunismen. Kommunismen är lika med det klasslösa samhället. Alltså inte ett samhälle som det i Sovjetunionen för att ge ett klart antiexempel. Alltså är det olika vad man lägger i begreppet "kommunism", vissa anser att detta är det klasslösa samhället (den marxistiska deffeinitionen), andra anser att kommunism är liktydigt med något av de tillvägagångssätt som finns inom ideologin, exempelvis den sovjetinspererade marxism-leninismen, den kinesiska maoismen eller den indiska naxalitismen.
Jag anser också att sovjetstatens eller Nordkoreas brott mot mänskligheten är förkastliga. Jag tar starkt avstånd från företeelser som dessa och anser att de skadar socialismens sak.

Dock anser jag också religion ha en hel del mört i både sitt förflutna och sin nutid, sín praktik och sin teori. Kristendommen har mördat genom korståg, inkvisetion och så vidare. Kristendommen är orsaken till splittringen av Irland. Misstolkningar av den kristna tron leder till idioti, fanatism och misskreditering av kvinnor och homosexuella. Precis som vilken ideologi eller trosuppfattning som helst blir kristendommen farlig om den missbrukas eller tolkas snett.

Jag vill sedan påpeka att de citat som finns på Luddigt och Logiskt i Politiken är citat av män och kvinnor som sagt saker som är bra och intressanta, oavsett vad jag tycker om dem som personer, jag kunde lika gärna haft ett citat av GW Bush där. I övrigt vill jag påpeka att om du ansträngde dig tillräkligt mycket för att läsa så mycket som den för tillfället först artikeln så skulle du upptäcka att jag helhjärtat tar avstån från totalitära organisationer och ideologier. Jag har tagit avstånd från Antifascistisk Aktion, regimen i Nordkorea och så vidare. Jag anser att demokratin är värd att försvara och alla angrepp mot demokratin är värda att bekämpa. Dagens demokratiska samhälle är en stor framgång för det svenska folket, i mångt och mycket byggd på den insomnade socialdemokratins axlar, även i samarbete med progressiva krafter som Vänsterpartiet och borgerliga partier som Moderaterna eller Kristdemokraterna. Detta eftersom demokratisk mångfalld är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle.

Anonym,  16 februari 2009 20:24  

Problemet med kommunismen som ideologi är det att det är en utopi. Var helst i världen den applicerats har det lett till ett totalitärt samhälle som varit allt annat än klasslöst. En klass har bytts mot en annan och massmorden har stått som spön i backen.

Inte så konstigt i och med att kommunismen förutsätter att man måste likvidera människors egoistiska drifter vilket ofrånkomligen leder till att även bäraren av egoismen måste mördas.

Anonym,  16 februari 2009 22:36  

@Jonas Lundgren

Jag ska inte förlänga den här diskussionen i onödan eftersom jag inser att vi i ett ideologiskt hänseende befinner oss i princip så långt ifrån varandra som man kan komma.

Men jag måste ändå ifrågasätta det omdömesgilla i att citera en massmördare, hur vettigt hans uttalande än må vara. På så sätt legitimerar man ju den personen. Att du jämställer G W Bush med Pol Pot är för övrigt skrattretande. Skulle du även kunna tänka dig att citera Hitler?

Dessutom skulle jag undvika att länka till odemokratiska organisationer. Iaf om man som du säger sig försvara demokratin.

/Jessica

Anonym,  16 februari 2009 23:20  

Jonas!

Kristendomen kan man anklaga för mycket, men knappast att vara orsaken till splittringen på Irland. Istället grunder det sig i en konflikt mellan britter och irländare. Att de tillhör olika falanger av den kristna kyrkan har säkerligen förstärkt konflikten, men är inte dess grundorsak.

Många brott har begåtts i religioners namn. Du nämner själv korståg och inkvisationer. Man kan också lägga till 11 september och självmordsbombare, men ingen religion kommer i närheten av att vara orsaken till så mycket mänskligt lidande och så många mord som kommunismen och nationalsocialismen.

De utrensningar som gjorts i Kina, Nordkorea och Sovjet, de folkmord som Pol Pot orkestrerade i Kambodja och judeförföljelserna i Hitlertyskland med omnejd får även den mest extrema religiösa sekt att framstå som en syförening.

Du skriver att du är kommunist, men att du tar avstånd "från företeelser som dessa" för att "de skadar socialismens sak". Vad du måste förstå är att "dessa företeelser" är kommunismens sanna ansikte.

Kommunism är inte, som någon tidigare skrev, en utopi utan en fruktansvärd totalitär ideologi som överallt där den implementeras gör våld på den mänskliga naturen.

Anonym,  17 februari 2009 08:20  

Herre gud asså! Om nån lyssnade på vad han Jonas sa så skulle den här diskussionen gå ganska mycket bättre. Vafan asså! Lägg ner hackandet, kommunism är en sak för en person och något annat för någon annan.

Rösta Rött!
/C

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP