2009-09-18

Lidingö - nu en universitetsstad

Idag invigde kronprinsessan Victoria Carl Malmsten Furniture Studies, en spetsutbildning inom möbeldesign, hantverk, konservering och tapetsering som är en instutution inom Linköpings universitet. Lidingö är därmed en universitetsstad.

Vid invigningen höll jag följande föredrag till den nya skolan:

Lidingö har en lång tradition av att värna vikten av utbildning. Med goda kunskaper i bagaget kommer våra barn och ungdomar att vara väl rustade för framtiden, kapabla att möta livets alla utmaningar. Inte minst i denna globaliserade värld kommer kunskaper att vara av avgörande betydelse framöver

Våra barns utbildning har också varit ett prioriterat område och vi är stolta över att Lidingös skolor, kommunala såväl som fristående, år efter år hör till de bästa i landet när det gäller skolresultat. I samband med att kommunfullmäktige före sommaren tog beslut om stadens nya strategiska mål beslöt vi oss för att höja ribban ytterligare och nu sätta som mål att Lidingö ska ha Sveriges bästa skolor.

Men utbildning måste inte alltid vara teoretisk. Carl Malmsten var inget läshuvud och det var enbart för att hans far tvingade honom som han avlade dåtidens motsvarighet till studentexamen.

Istället för att som sin far och farfar bli läkare valde Malmsten istället att bli snickarlärling och utvecklade därifrån sin talang för design och formgivning. Vad Carl Larsson och Anders Zorn innebar för bildkonsten, betydde Carl Malmsten för möbelkonsten.

Än idag säljs hans tidlösa möbler medan hans idéer och visioner lever vidare genom de utbildningar han skapade.

Därför är vi mycket glada över att Linköpings Universitet nu har valt att förlägga Carl Malmsten Furniture Studies just på Lidingö. Jag är övertygad om att denna spetsutbildning med sina stolta anor kommer att sporra våra egna skolor ytterligare, liksom att Nyckelviksskolan, som Hertha Olivet med Carl Malmstens medgivande startade på Lidingö 1955, och Carl Malmsten Furniture Studies kommer att ha glädje av varandra.

Inte blir etableringen sämre av den fantastiska arkitektur som denna byggnad representerar. Den är sannerligen en pärla i området som kommer att genomgå en stor omvandling de kommande åren, alltifrån den nya ICA butik som John Mattsson Fastighets AB kommer att börja bygga här mitt emot, till omdaningen av Dalénum med 1000 nya bostäder och lika många arbetsplatser. I dagarna har vi dessutom tagit initiativ till att påbörja planeringen av Högsätralyftet på andra sidan Södra Kungsvägen.

Carl Malmsten Furniture Studies har sålunda hamnat mitt i händelsernas centrum. Här finns framåtanda, entreprenörskap och kreativitet, men också vackra omgivningar med stimulerande miljöer, något som jag tror Carl Malmsten med sin
naturinspirerade design skulle ha uppskattat.

Jag hoppas verkligen att ni ska trivas bra här och ser fram emot många år av nära samverkan. Som ett minne av den här dagen vill jag därför passa på att överräcka en passande gåva, nämligen Jonas Torstenssons kungafat som är tillverkat av återvunnet glas och som ska symbolisera Lidingö med dess vackra natur och närhet till vatten.

Förutom det ursprungliga fatet som är gavs till kungaparet i samband med deras besök på Lidingö för sex år sedan beställdes ytterligare 15 något mindre exemplar i en begränsad serie som endast ges bort vid mycket särskilda tillfällen. Det här är ett sådant.

Jag tog också tillfället i akt att gratulera kronprinsessan inför det stundande bröllopet:

Vi är också mycket glada över att kronprinsessan har kommit hit idag för att
förrätta invigningen. Det finns vad jag förstår flera kopplingar mellan
kronprinsessans familj och Carl Malmsten.

Dels var Carl Malmstens farfar kunglig livmedikus åt kronprinsessans farfars farfars far, Oskar II och Carl Malmsten själv fick 1923 uppdraget att inreda vardagsrummet på Ulriksdals slott åt kronprins Gustav Adolf och hans maka kronprinsessan Louise. Detta var stockholmarnas bröllopsgåva till det nygifta paret.

Eftersom även kronprinsessan har förlovat sig och bröllop stundar nästa sommar tänkte jag ta tillfället i akt att gratulera kronprinsessan och hennes blivande make i förväg och på lidingöbornas vägnar få överräcka en gåva även till kronprinsessan.

Det blir inte en hel vardagsrumsinredning, men förhoppningsvis kan Jonas Torstenssons kungafat utgöra ett passande inslag i det blivande vardagsrummet på Haga slott.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP