2009-09-04

Moralisk härdsmälta

För två år sedan gick Hyresgästföreningen till hårt angrepp mot Upplands-Väsby kommun som genom ett fullt lagligt förfarande minimerade skatteeffekten när kommunens bostadsbolag sålde en fastighet till en bostadsrättsförening.

Kritiken från Hyresgästföreningen var inte nådig och man kallade Väsbys agerande för en "moralisk härdsmälta". Man har också kritiserat Lidingö stad för en liknande affär som vi genomförde strax därefter.

Men nu visar det sig att Hyresgästföreningen använder sig av exakt samma upplägg när man säljer sin egen konferensanläggning till Skype-miljardären Niklas Zennström. Därmed minskar Hyresgästföreningen skatten med 10 mkr och ordförande Barbro Engman hymlar inte med att man gör så av ekonomiska skäl.

Inte heller skäms hon för sin tidigare kritik mot berörda kommuner utan säger motiverar i Dagens Industri sitt utspel med att "kommunernas agerande underlättade en för oss icke önskvärd ombildning".

Så när en kommun sparar pengar som kan användas till välfärdens kärna är det en "moralisk härdsmälta" därför att Hyresgästföreningen i förlängningen riskerar att förlora medlemmar, men när Hyresgästföreningen själva agerar likadant då är det motiverat med att föreningens egen ekonomi stärks.

Undrar just var den moraliska härdsmältan finns? En sak är i alla fall säker, priset Hyresgästföreningen får betala för sin dubbelmoral är att deras trovärdighet i de här frågorna kommer att vara lika med noll för en lång tid framöver. Men det kanske var värt 10 mkr.

Läs även Barbro Engmans blogg

1 kommentar(er):

André Johansson 5 september 2009 20:56  

Mer från Barbro Engman om försäljningen av Rosenön här:

http://barbroengman.blogspot.com/2009/09/hyresgastforeningens-forsaljning-av.html

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP