2010-01-25

"Mona, du är inte tillräckligt bra"

"Även om du är bra, Mona, så är du inte tillräckligt bra.", så skriver den socialdemokratiska debattören Lotta Gröning om sin egen partiledare, Mona Sahlin. Och det visade sig också tydligt i kvällens partiledardebatt.

Sahlin kunde inte svara på någon av frågorna om ingen skulle få det sämre med hennes förslag, hur högre skatter på arbete och ökade bidrag till de som inte arbetar leder till fler jobb eller varför man för in en ny 58-års regel när den rödgröna kritiken mot regeringens sjukförsäkringspolitik just varit att det har funnits för tydliga regler.

Mona Sahlin har tre huvudproblem:

  1. De rödgröna saknar egna politiska förslag på en rad viktiga politikområden. Sahlin försöker medvetet vänta med att ge besked så länge hon kan av den enkla anledningen att det är mycket lättare och tacksammare att kritisera regeringen än att presentera egna hållbara förslag. Men när det väl sker, ställs alternativen mot varandra och då kommer det att bli uppenbart för väljarna att varje ansvarsfull regering måste prioritera.
  2. Och när de väl har presenterat förslag så blir det ändå som Gröning skriver: "Ni har populistiskt lovat allt åt alla och har inte seriöst visat var ni ska ta pengarna." Det håller inte, väljarna är inte dumma och i synnerhet vill de i kristider ha en ledare som är trygg och trovärdig. Det är Fredrik Reinfeldt, men inte Mona Sahlin.
  3. De rödgrönas framgångar baseras nästan uteslutande på miljöpartiets uppgång, sannolikt en effekt av det fokus klimatfrågan har haft i media. Detta medan både S och V står och stampar på 2006 års valresultat. Min gissning är att valet snarare kommer att handla om jobben och skatterna, sjukförsäkringen och regeringsduglighet. Ingen av dessa är några miljöpartistiska paradgrenar och därför kommer sannolikt MP att tappa i kommande mätningar.

Ju fler debatter mellan Sahlin och Reinfelt och ju närmare valet vi kommer, desto tydligare kommer bristerna i det rödgröna alternativet att framstå. Och då tror jag att Göran Pettersson får rätt, då kommer även opinionssifforna att förändras.Källor:
DN DN SvD Aftonbladet Aftonbladet AftonbladetLäs även:
Kent Persson Ledarbloggen Mina Moderata Karameller Per Ankarsjö Lars Björndahl Tokmoderaten

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP