2010-01-11

Nu bygger vi 30 nya hyreslägenheter

På nästa kommunstyrelse kommer vi att lägga fram ett förslag om att via en markansvisningstävling sälja den tomt vid Banvägen i Brevik som vi tog beslut om en detaljplan för i slutet av 2005.

Detaljplanen medger 30-32 mindre lägenheter och avsikten är att sälja marken till en fastighetsägare som har för avsikt att bygga och långsiktigt förvalta lägenheterna som hyresrätter. Det blir en mindre förtätning, väl anpassad till den omgivande bebyggelsen, helt i linje med gällande översiktsplan.

Från vänsterhåll brukar vi kritiseras för att vi låter hyresgäster i Lidingöhem omvandla sina lägenheter till bostadsrätter, men i gengäld ser vi till att det byggs nya hyreslägenheter. Faktum är att under de senaste åren har det framförallt byggts just hyresrätter på Lidingö, närmare bestämt 250 stycken i Larsberg, Mosstorp och Baggeby.

Jag tror på en bra blandning av olika upplåtelseformer och det är en av anledningarna till att Lidingö är en så trivsam stad att bo i. Ett annat skäl är den framgångsrika markpolitik som vi moderater har fört sedan många decennier.

Så har vi t ex lyckats förena en tät bebyggelse med mycket grönska. Trots att Lidingö är den femte tätast bebyggda kommunen i landet visar färsk statistik från SCB att Lidingö har mest grönyta, över 80 %, av landets alla tätorter med mer än 30 000 invånare. Dessutom har 92 % av lidingöborna mindre än 300 meter till ett grönområde, bara Visby slår oss med 95 %.

Det visar att en bra mark- och bostadspolitik inte behöver vara dogmatisk, även om visa partier gärna målar upp politiken i svart eller vitt, utan att det går alldeles utmärkt att förena bra bostäder med varierade upplåtelseformer med ett starkt skydd för våra fina grönområden.

6 kommentar(er):

Anonym,  11 januari 2010 11:18  

bra med fler hyresrätter. men om det inte gäller lidingöhem vilket oppositionens kritik gäller så är det ju inget som motbevisar att ni vill sälja ut lidingöhem och därmed typ halvera antalet hyreslägenheter. eller?

Anonym,  11 januari 2010 16:32  

Kommer det vara något som hindrar fastighetsägaren att omgående sälja fastigheten för omvandling till bostdasrätter?

Anonym,  11 januari 2010 16:41  

Det låter ju okey förutsatt att bostadsbolagen vill bygga hyresrätter. Jag tycker flera farhågor runt tidigare års förtätning har kommit på skam. Husen vid Foresta smälter ju väl in och förstör inte borgkänslan som många var rädda för. Det samma gäller bygget i Bodal. Blev ursnyggt med det konstrasterande svarta och vita. Inte alls för trångt. Villaområdena behöver verkligen livas upp med lite flerfamiljshus och blandat folk. Blir det verkligen hyresrätter är det här bra.

Anonym,  11 januari 2010 21:10  

häftigt med 30 nya hyresrätter. ska dom väga upp alla jävla lägenheter som blir bostadsrätter i högsätra eller? skärp er för fan

Björn,  11 januari 2010 21:39  

Det senaste var ju ett nyanserat inlägg.

För det första, vad är det för fel på bostadsrätter?

För det andra, så har det byggts 250 hyresrätter ytterligare de senaste åren, mne knappt några bostadsrätter.

För det tredje finns det dubbelt så många hyresrätter som bostadsrätter på Lidingö.

Vem är det som ska skärpa sig egentligen?

Anonym,  11 januari 2010 23:14  

Hyresrätt är en usel investering för de flesta som vill bo kvar några år. Samtliga hyresrätter på Lidingö ger en mycket stor boendekostnad/månad om man räknar in förlusten som man går miste om när lägenheten lämnas, såvida man inte får betalt för hyreskontraktet genom en sänkning av köpeskillingen vid köp av en bostadsrätt/villa/radhus som väldigt många utnyttjar helt lagligt. Generellt är det alltid bättre för ekonomin på sikt att äga sin bostad som ger möjligheten att varje investerad krona ger en fördel vid försäljningen (om man anlitar en kunnig mäklare.) Det som genom alla tider har gett den säkraste investeringen är mark och hus som hålls i gott skick. Därom råder ingen tvekan. Det finns en anledning till att man uppfann möjligheten att äga sin bostad. Fastighetsägare som sysslar med hyresrätter är inga välgörare, dom vill få så stor avkastning som möjligt på insatt kapital och sätter upp hyrorna till smärtgränsen där dom utnyttjar folk som inte har råd att låna upp kapital.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP