2010-01-21

En extra månadslön

När man lyssnar på Mona Sahlin och hennes parhästar Lars Ohly och Peter Eriksson i partiledardebatten får man lätt intrycket att Alliansen bara vill försämra för sjuka och arbetslösa för att kunna gynna de rika.

Men hur ser egentligen verkligheten ut?

Under socialdemokraternas styre på 90-talet rusade sjukskrivningarna i världens friskaste land till rekordnivåer. Den trenden är nu bruten. Människor som kan arbeta ska inte tvingas till utanförskap.

När Göran Persson lämnade över stafettpinnen till Fredrik Reinfeldt 2006 hade Sverige en arbetslöshet på över 8 %, trots flera års högkonjunktur. Tack var regeringens åtgärder sjönk den till under 6 % innan den globala finanskrisen slog till. Att socialdemokraterna värnar höga bidragsnivåer är ingen hemlighet, men arbetslösa vill nog hellre ha ett riktigt jobb än högre bidrag.

Vem är det då som har gynnats av regeringens politik? I princip alla, men framförallt låginkomsttagare. När jobbskatteavdragets fjärde steg nu införts får ett vårdbiträde med 19 600 kronor i lön behålla 1 337 kronor mer varje månad än för fyra år sedan. Det är mer än en skattad månadslön extra varje år jämfört med innan Alliansen vann valet. Det är denna grupp som framförallt kommer att drabbas om Sahlin & Co skulle vinna valet i höst.

PS Vill du veta hur mycket mer du själv får i plånboken? Svaret får du, förutom i lönekuvertet, även på www.jobbskatteavdrag.se

Källor: SvD SvD SvD DN DN

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP