2008-01-22

Dömd i media

Efter nära två månader i häkte släpptes Tito Beltran igår fri av Ystads tingsrätt i avvaktan på dom i det våldtäktsmål där han stått åtalad. Frisläppandet tyder på att tingsrätten kan komma att frikänna Beltran, men oavsett tingsrättens dom lär den bli överklagad till högre instans.

Medierna, i synnerhet Aftonbladet och Expressen har på ett tidigt stadium redan dömt honom och oavsett utgången i målet är hans tillvaro raserad. Expressens Britta Svensson tar dessutom fortfarande tydligt parti för barnflickan och vidhåller i dagens tidning att det var rätt av henne att polisanmäla Beltran.

Den av rikstidningarna som stod emot frestelsen längst var Svenska Dagbladet som inte namngett honom förrän man av misstag skrev ut namnet i ett TT-citat som var infogat i en artikel i torsdagens tidning. Dagen efter släppte man även namnet officiellt med motiveringen att det redan var så känt. Av någon anledning är alla gamla artiklar om rättegången nu bortplockade från svd.se...

Det finns alla anledning för medierna att rannsaka sig själva. Vilket var egentligen motivet till att namnge honom långt innan domstolen sagt sitt? Går det verkligen att hävda att det fanns ett allmänintresse (och inte bara en nyfikenhet att tillfredsställa och tjäna pengar på)? Beltran var innan detta mål en halvkänd artist som inte hade någon särskild makt- eller förtroendeställning.

Om han är oskyldig till det brott han står anklagad för är det ett oerhört högt, för att inte säga orimligt, pris han har fått betala. Är han istället skyldig räcker det ju med att hans namn nämns när dom har fallit - om det nu finns skäl att överhuvudtaget hänga ut just honom till allmän beskådan till skillnad från landets överiga dömda våldtäktsmän.

Han kommer för alltid vara förknippad med våldtäktsanklagelsen med de effekter det kommer ha på såväl karriär som socialt liv och anseende framöver, oavsett vilken domen blir. Skulle han gå fri när sista instans har sagt sitt finns det nog därför en och annan chefredaktör som har anledning att oroa sig över konsekvenserna av sina skriverier...

Övriga källor: DN Ystads Allehanda

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP