2008-01-26

Kompetensutveckling måste löna sig

När förra årets löneavtal mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)presenterades varnade jag för att den höga nivån kommer att få följdverkningar på andra avtalsområden.

Och om så inte sker kan vi få se fler exempel som det som beskrivs i Aftonbladet där en förskollärare med 3,5 års högskoleutbildning t o m har lägre lön en barnskötare med gymnasiekompetens som dessutom är yngre och har jobbat kortare tid.

Det är orimligt om den som kompetensutvecklar sig och offrar fler års lön för att istället skuldsätta sig inte ser något resultat i plånboken.

4 kommentar(er):

maria skiddi 26 januari 2008 11:19  

så här är det " hemma" åxå. ca 70 medarbetar i hkpoms som gick kompetenshöjning heltid en termin, fick 250 kr mer i månaden men avtogs detta efter några å SAMTIDIGT som vi fick fler arbetsuppgifter pålagda oss ( administrativa)

Jag har gått ur facket eftersom kommunal förhandlade bort dessa pengar, å man inte KAN göra "slut" med sin arbetsgivare....;-(

I kommunen jobbar många bra å kompetenta människor på olika nivåer i verksamheten! MEN! å det får man inte säga!; Det jobbar många dåliga ÅXÅ!

Men jobbar man i kommunen är man livstidsadopterad, å inkompetent folk är lika mycket "värda" som andcra eftersom man anställer antal " skallar" å inte kompetens iförsta hand.

Ett visst antal tjänster.

Med fler aktörer skulle kommunen vara TVUNGEN att värdesätta, sortera sin personal efter kompetens å verksamhet.

Våra mellanchefer har genomfört ca 900 lönesamtal. De första i vår historia i hkpoms Ske-å. Uppgöret var att färdigställa dessa tom 15/1-08, de som inte hann skulle få på sig tom 25/1. Vad händer?

jo, de som hann, å som lade folk på tec lägsta 1200 i månaden å några på 1400 tex, står sen å är förda bakom ljuset eftersom huvudförhandlingen fördes EFTER uppgörsdatumet utfäst av chefen, vilket innebar att 200 av 900 får 1800 rakt av MINST i sina lönekuvert, därför att DERAS områdeschef inte gjort klart sina lönesamtal.

Kommunal i ett nötskal.

För 20 år sedan var jag den första att lämna in förslag på kriterier ( som arbetsplatsombud) som skulle vara en del av material som skulle ligga till grund för utformande av lönekriterier.

NU skulle detta börja genomföras, men vårt lokala fack har motarbetat detta i alla år ( på central nivå har man ju arbetat FÖR det)

Nu har man alltså effektivt sabbat sjösättningen av ett nytt differntierat lönessystem å skapat ett ramaskri bland de anställda och sina egna mellanchefer!!!

Ingen FÅR sticka ut, vara mer kompetent i vår kommun, det bara är så.

Grottolle 26 januari 2008 12:21  

Jag håller helt med dej om att kompetensutveckling ska löna sig. Men att du påstår att komunal tog ut för höga löneökningar det kan jag inte hålla med om.Du vet mycket väl att dom flesta fick betydligt mycket högre löneavtal i kronor än dom. Och som det ser ut nu så måste löneavtalen rivas upp igen på grund av Regeringens inflationspolitik.

Anonym,  26 januari 2008 13:34  

fast jag menar INTE att kommunal tog ut för HÖGA pengar!

Tvärtom!

De tog däremot inte ut pengar efter vad man sagt att man skulle; dvs efter KRITERIERNA..

utan rakt av på ETT område där områdeschefen inte hunnit med alla. De är ju både vinnare å förlorare, chansen finns ju att justera där sen, enl avtal, men de som hade FÅTT sina löner redan INNAN den första "deadlinen" och som fått LÄGRE än 1800- KAN inte få 1800, och heller ej MER än 1800, som flera inom 200 personers gruppen KAN få.

DET är ju fel!

Sen tycker jag ang våra 250 kr som ca 70 pers fick extra -99, men som togs bort några år senare- så SKULLE kommunal sagt " ojdå, här är det 70 pers som har MER än de andra- hur kommer det sig? Hiur kan vi lyfta övriga, ge dem chans att ÅXÅ få mer ?"

Istället sade de " Ojdå, här är 70 st som har mer än de andra- så kan vi ju inte ha det, ALLA måste ju få lika" åsså förhandlade man NER lönen för dem som stuckitt ut!


Om man går upp på kommunens hemsida och kollar så står där att man ska föra en personalpolitik där lönen ska vara viktig för att säkerställa personalstatus och nyrekryteringar.


När man skriver sådant å praktiken gör tvärtom, vad kallas det?

rent Bull!
säger jag..

Anonym,  26 januari 2008 20:10  

Du som kommunalråd borde verkligen veta att inga anställda eller fack kommer hindra dig om du vill ge lärarna mer i plånböckerna. Då skulle det löna sig att studera.
Säg som det är du vill helst att de outbildad sk tjäna dåligt så du slipper betala oss högskoleutbildade bra.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP