2008-09-26

Ett lyssnande ledarskap

Jag skrev igår om att jag uppskattade den lyhördhet finansminister Anders Borg visat gentemot lidingöborna. Nu visar visar statsministerna samma prov på ett lyssnande ledarskap.

FRA-frågan har helt klart blivit en kvarnsten för regeringen med protester från en opposition (som själva initierade lagförslaget), egna riksdagsledamöter, media och stora delar av bloggvärlden. Oavsett vad man tycker i sakfrågan är det helt uppenbart att regeringen varit mycket trängd och att FRA riskerade att ligga kvar som en våt filt över den politiska debatten och regeringens reformagenda.

Frågan behövde därför lösas.

Thomas Bodström fortsätter naturligtvis som vanligt med att dela ut sina verbala rallarsvingar och de mest principfasta motståndarna kommer inte heller acceptera det nya förslaget, men i övrigt är reaktionerna betydligt mer nyanserade än tidigare. Viktigast för regeringen var förstås att ena de egna riksdagsgrupperna.

Från en del håll hörs nu istället kommentarer om att regeringen "tvingas backa" som om det var någonting negativt, ett svaghetstecken. Så är det inte alls, tvärtom är det just Fredrik Reinfeldts stora styrka som ledare att han lyssnar, kompromissar och ser till att få alla med på båten.

Regerandets konst är ingen barnlek, i synnerhet inte i koalitionsregering och med riksdagsledamöter som aktivt och utåt hotar med att frondera. Det har säkert inte varit lätt att enas kring en lösning, men nu är det gjort och i det långa loppet är det en stor framgång för regeringen och Alliansen som helhet och särskilt för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Källor: DN DN2 DN3 SvD SvD2 SvD3 SvD4 Aftonbladet Aftonbladet2 Aftonbladet3 Aftonbladet4

1 kommentar(er):

Anonym,  28 september 2008 14:18  

Rökridåer räcker inte för att lösa FRA-debatten. Regeringen har gått från att Regera till att Reagera.

Vem styr skutan ? Borg?

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP