2008-09-15

Åter monopol på Lidingös tidningsmarknad?

Tidningskoncernen Stampen köper Gisab (Gratistidningar i Stockholm AB) som bland annat äger Mitti-tidningarna. Detta enligt branschorganet Resumé.

Stampen äger sedan tidigare Lidingö Tidning och startade förra året Täby-Danderyd Tidning som ett svar på att Gisab etablerade Mitti Lidingö.

Vad som nu händer med Lidingö Tidning och Mitti Lidingö återstår att se, men risk finns för att den lokala tidningsmarknaden på Lidingö återmonopoliseras. Det gagnar i så fall varken läsarna eller journalistiken.

Rättelse och förtydligande

Brita Nilsson-Engström, redaktionschef på Lidingö Tidning, har uppmärksammat mig på ett fel i ovanstående inlägg:

Rubrik Media startade för två år sedan Täby Danderyd Tidning. Som ett svar på detta startade Mitt i-koncernen Mitt i Lidingö.

Rubrik Media i Stockholm AB ger ut de lokala nyhetstidningarna Lidingö Tidning, Nynäshamns Posten, Täby Danderyd Tidning och Vallentuna Steget.

Rubrik Media ingår i koncernen Promedia, som ger ut lokaltidningar på 15 orter i Mellansverige. De största tidningarna i koncernen är Vestmanlands Läns Tidning och Nerikes Allehanda. Promedia är i sin tur ett affärsområde inom Stampengruppen.

1 kommentar(er):

Anonym,  24 september 2008 kl. 02:15  

Ett naturligt monopol är inget problem, då det endast kan vara så länge monopolisten förser marknaden med produkter som är så bra att folk tycker de duger. Sjunker kvaliteten öppnas det genast en stor marknad för konkurrenter.

Detta givetvis förutsatt en fri marknad. Är marknaden reglerad och fylld med hinder, förbud och krångel (och kanske presstöd?) kommer det sannolikt bli mycket svårare för nya tidningar att slå sig in.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP