2010-03-16

Guilt by association

I en fet rubrik på första sidan skriver Svenska Dagbladet idag att halva SD-toppen varit moderater. Dessutom påstår man att ytterst få har en bakgrund inom Socialdemokraterna.

Detta sätt att hårdvinkla en artikel och genom "guilt by association" försöka svärta ner just Moderaterna är mycket trist, men speglar dessvärre Svenska Dagbladets utveckling på senare år. Till innehåll och tonfall börjar den alltmer likna kvällspressen och då inte minst sin systertidning Aftonbladet.

Men hur står det då till med bakgrunden hos Sverigedemokraternas riksdagskandidater?

Av de 25 första namnen på listan har sex varit aktiva i Moderaterna, tre i Socialdemokraterna, två vardera i Centerpartiet respektive Framstegspartiet och en i Folkpartiet. Därutöver ska tre kandidater ha varit medlemmar i Moderaterna och en vardera i Framstegspartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet (den sistnämnda har även varit medlem i Moderaterna och aktiv i Socialdemokraterna).

Av de som inte har någon bakgrund i ett annat parti säger sig fyra ha röstat på Moderaterna, tre på Socialdemokraterna, lika många på Kristdemokraterna och en på Centerpartiet.

Beskrivet på detta sätt ges onekligen en mer nyanserad bild av Sverigedemokraternas kandidaters politiska bakgrund. Men det är klart, braskande, provocerande rubriker säljer mer.

Sen kan man ju fundera på varför svenska Dagbladet valde just denna vinkling. En lika korrekt, men fräck rubrik hade varit "Om LO:s medlemmar får bestämma kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen".

Och om motsvarande kartläggning av övriga partiers kandidaters bakgrund hade resulterat i samma fördelning hade inte den stora nyheten varit hur många som tidigare varit moderater utan att endast 4 av 25 kandidater är kvinnor. Men uppenbarligen mäts vi efter olika måttstock.

Läs även: SvD DN Per Ericsson Mina Moderata Karameller Bjarne Grankvist Tokmoderaten Kent Persson Olof Lavesson

3 kommentar(er):

Lidingödemokrat,  16 mars 2010 20:22  

De flesta har fullt upp med att hålla samman tillvaron i dagens stressade samhälle, varför antalet kommentarer från stadens medborgare är ringa. Förvisso kan man tillägga att mediesamhället är lite bredare än på Hylands tid, men likväl.

Vi har aldrig tidigare haft det materiellt lika bra (mycket tack vara 'arbetslägren' i Kina. En kines(-iska) tjänar väl någon tusenlapp i månaden och får jobbar bra mycket mer än 165 timmar i månaden eller så).

Samtidigt fortgår nedmonteringen av Sverige. S(V)T trummar på och vanliga Svenssons får inte veta sanningen. Påtalar man detta är man r-s-st.

I Sverige finns ett politiskt vakuum. Vi svenskar har krypit sedan 1809.

I Norge och Danmark däremot, som har en helt annan historia, bla pga geografiskt läge - där finns utrymme för partier som inte leder nationen ner i dyn. Vad vi behöver här hemma i Sverige är ett parti lika Ny Demokrati eller Sverigedemokraterna där folk av Pauls snitt vågar ta plats. Dvs akademiker av medel- & överklass. Nu är mest Sverigedemokraterna underklassens parti, då det är de som känner av den förda politiken först. Vad kommer det sig att svenskarna flyttar ifrån ett område då utlänningar (sk invandrare med svensk medborgarskap) tar över? Var går gränsen. Vid vilken nivå ligger kulturberikningen då Svensson ger sig av ut på landet till någon gammal stuga?

Nu är det tyvärr så illa ställt att Sverige som nation håller på att kollapsa. Paul skulle kunna bli lite mer som tex Ian Wachtmeister och säga ifrån, även om tvångslagstiftning hotar, eller kanske just därför.

Anonym,  17 mars 2010 19:14  

Lidingödemokrat, vi är många öbor som är missnöjda. Det enda rimliga Du kan göra är att lägga din röst på ett parti som INTE nedmonterar Sverige.
Alltså inget av nuvarande riksdagspartier. Enkelt.

Din klassanalys är intressant, MEN kom ihåg att saken är viktigare än klass. Alla som vill värna vårt land måste dra åt samma håll. Så agerar goda svenskar, Du tycks vara en av dem. Glädjande.

På Lidingö sitter befolkningen i knä på moderaterna, patetiskt.

Samma parti som vill öppna upp flyktingmottagning hit, öka bebyggelsen och göra ön mer till vilket Svensson område som helst.

Själv funderar jag på att flytta till Djursholm snart.

Paul är flyktingvänlig och även om han inte vore det så.., du såg hur det gick för Vellingeborna.

Partipiskan viner och PK åsikterna får alltid företräde framför förnuftet. Tragiskt.

Till alla Lidingöbor:

"det är ditt land - ditt val"

Paul Lindquist 17 mars 2010 19:24  

Låt ig vara mycket tydlig. Jag har ingenting gemensamt med Sverigedemokraterna eller Ny Demokrati och delar definitivt inte deras människosyn.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP