2010-03-10

När makthavarna manifesterar

Miljöminister Anders Carlgren (C) har nu fallit för trycket och meddelar att regeringskansliet i år ska delta i Earth Hour och släcka ner departementen lördagen den 27 mars kl 20.30 - 21.30 samtidigt som han uppmanar landets kommuner att göra detsamma.

Syftet med Earth Hour är att manifestera för klimatet. Manifestationer brukar som bekant vara enskilda människors och organisationers sätt att uppmärksamma makthavare på att man vill se en politisk förändring, men när det är makthavarna som manifesterar kan man ju fråga sig gentemot vem?

Allmänhetens intresse tycks dessutom vara ljummet i förhållande till politikernas om man ska tro Världsnaturfondens hemsida. Bara 6487 privatpersoner har i skrivande stund anmält sig mot nästan hälften av landets kommuner (144 av 290).

Sen kan man ju fundera på var regeringskansliet eller landets kommuner ska släcka ner halv nio en lördag kväll som inte redan är släckt? Rimligtvis torde få tjänstemän arbeta vid den tidpunkten och då är förhoppningsvis lamporna ändå redan släckta.

Att däremot släcka ner vägbelysningen och riskera trafikolyckor vore inte särskilt klokt och i vart fall tänker inte jag kräva att våra äldreboenden ska mörkläggas för att miljöministern vill manifestera.

Och vilka lampor de 353 skolorna som också har anmält sig till Earth Hour tänkte släcka ska bli intressant att se. Det var ganska länge sedan som barnen gick i skolan på lördagar och mig veterligen har de aldrig gjort det på lördagkvällar.

Själv lovar jag att det kommer vara släckt i nitt tjänsterum hela den helgen liksom alla andra kvällar och helger när jag inte arbetar. Jag har nämligen en lampa som släcks automatiskt när jag lämnar rummet (och ibland när jag sitter still för länge). Det är en bra miljöåtgärd och inte enbart symbolpolitik.

6 kommentar(er):

Unknown 10 mars 2010 17:07  

Jag tycker Earth Hour är en bra manifestation för att berätta att vi är oroliga för klimatförändringarna. Tycker du Paul kan släcka hemmma också!

Anonym,  10 mars 2010 17:35  

Vore kul att se vad som hände om all belysning i Europa släcktes och tändes exakt samtidigt. Skulle elnätet klara det??

Göran 10 mars 2010 17:39  

Det är trist med politiker som visar sitt engagemang genom att raljera över formfrågor. Själv gillar jag politiker som visar glöd och engagemang i sakfrågor.

Anonym,  10 mars 2010 17:41  

Själv gillar jag politiker som levererar framför dem som endast pratar och visar "glöd"..

Göran 10 mars 2010 19:48  

Jo, Anonym det är det inte svårt att vara överens om. Nu tror jag att glöd och engagemang i sakfrågor är en viktig förutsättning för att kunna "leverera".

Lotta B 11 mars 2010 12:27  

Framför allt är det bra med en lampa som gör att man inte ska sitta still för länge. Det lär ju vara ytterst farligt. "Upp och stå, 100 steg gå" sa alltid min mormorsmor. Hon levde tills hon blev 94 och min mormor som stod i affär hela sitt liv levde tills hon blev 100. Så det verkar funka. Hur det ska gå för mig som sitter vid en dator hela dagarna är mer ovisst.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP