2010-04-06

Klokt beslut att avveckla konjunkturstödet

Idag kom beskedet från finansminister Anders Borg, det blir ingen förlängning av det tillfälliga konjunkturstödet som har hjälpt kommunerna att klara effekterna av finanskrisen. Av de sammanlagt 17 miljarder kronor som regeringen satsat extra på kommunerna 2010 kvarstår dock 5 miljarder kronor nästa år som utgjorde generella statsbidragshöjningar.

Så här ett valår kommer säkert kritiken från oppositionen inte att låta vänta på sig, men i grund och botten är detta ett klokt beslut. Eller som Kent Persson i Örebro uttrycker det:

Att konjunkturstödet nu avvecklas när konjunkturen är på väg att vända är inget konstigt. Tvärtom är det fullt rimligt. Annars vore det ju inget konjunkturstöd.

Vad kommunerna anbelangar ökar återigen skatteintäkterna och det finns ingen anledning att tro att välskötta fögderier inte ska kunna tillhandahålla en bra service till invånarna och ha en ekonomi i balans även utan extra statliga tillskott.

Källor: Expressen SvD DN
Läs även: Mats Gerdau Göran Pettersson Ulrika Falk Martin Moberg

1 kommentar(er):

Anders Utbult 7 april 2010 06:39  

Tyvärr bygger Borgs antagande på KI:s rapport, en rapport som i sig bygger sitt antagande att konjunkturen kommer vända på att extrastödet kvarstår, och till och med ökar med 1,5 miljarder. Man varnar till och med för ökade nedskärningar om extrastödet tas bort. Du kan läsa direkt citat ur KI:s rapport här: http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/04/april-6-2010-ekonomisk-idioti-fran-borg.html

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP