2010-04-17

Välkommen till Miljöpartiets drömsamhälle

I torsdags kväll skulle jag flyga från Bryssel till Göteborg och Moderaternas kommunala rikskonferens efter att ha deltagit i Regionkommitténs plenarsession, men som så många andra fastnade jag på marken på grund av det isländska vulkanutbrottet.

Tillsammans med några kollegor började vi undersöka alternativen. Alla tåg var fullbokade såväl torsdag som fredag, hyrbilsfirmorna vägrade tillåta att man lämnade tillbaka deras bilar på annan ort och Brussels Airlines kunde som bäst sätta upp mig på väntelistan till ett flyg på söndag (då trodde man fortfarande att trafiken skulle komma igång fredag kväll). Ville jag vara "säker" på en plats kunde jag få boka ett nytt flyg först på tisdag.

Läget såg med andra ord rätt mörkt ut så vi inriktade våra ansträngningar på att i alla fall få tag på hotellrum för natten.

Men som i så många andra besvärliga situationer trädde en hjälte fram, Rolf Sällryd, kristdemokratisk ordförande i landstinget i Kronoberg och även han ledamot av EU:s Regionkommitté. Rolf är också ordförande i länstrafiken och genom sina kontakter i branschen lyckades han hyra en buss i Holland som kom ner sent på kvällen och körde oss upp oss till Malmö under natten.

Från början var vi 8 personer som skulle dela på bussen. Men det visade sig, inte helt förvånande, vara fler som ville ta sig norr ut, inklusive våra finska kollegor. När bussen lämnade Bryssel halv tio på kvällen var vi 32 tacksamma resenärer.

Kvart i tio igår morse rullade bussen in på Malmö Central och en halvtimme senare satt jag på "mjölktåget" till Göteborg. Ett drygt halvt dygn försenad hade jag nått mitt resmål och kunde senare på eftermiddagen hålla ett seminarium om kommunalpolitisk förnyelse.

Det isländska vulkanutbrottet visar hur sårbart vårt moderna samhälle är. Förutom den omedelbara effekten på flygtrafiken med påföljande kaos kommer detta få långvariga ekonomiska konsekvenser, inte minst för flygbolagen. Kommer inte trafiken snart igång kommer de samhällsekonomiska konsekvenserna att bli mycket stora.

Välkommen till Miljöpartiets drömsamhälle skulle man kunna säga. Ja kanske inte till det kaos som en oväntad händelse av denna omfattning innebär, men till ett samhälle där vi inte flyger och inte åker bil. Ett samhälle där det tar 24 timmar att med tåg eller buss att ta sig mellan Stockholm och Bryssel. Det är naturligtvis inte den bild som Peter Eriksson och Maria Wetterstrand vill förmedla av den Miljöpartistiska politiken. Men ungefär så ser deras drömsamhälle ut.

Källor: Aftonbladet DN DN DN DN SvD SvD Expressen
Läs även: Tokmoderaten Isabella Jernbeck

3 kommentar(er):

Jessica 19 april 2010 17:09  

Där ser du, man kan lita på Kristdemokrater ;)

/Jessica

Paul Lindquist 21 april 2010 00:36  

Har jag någonsin påstått något annat? :-)

Anonym,  22 april 2010 11:04  

I "miljöpariets drömsammhälle" skulle förmodlingen tåg, buss och båttrafiken utökas. Jag blir minst sagt besviken när min kommuns kommunalråd resonerar som en fjortonåring med rika föräldrar. Men det är klart att du inte klarar av tanken att behöva vänta i 24 timmar för att åka till Bryssel när du bygger en egen tunnel för att du inte orkar sitta i bilkö.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP