2010-04-22

Verkligheten är en annan

På tunnelbanan i morse såg jag en reklamskylt från socialtjänsten i Stockholms stad där man söker familjer som vill ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Annonsen var utformad som en mycket stark berättelse om en mamma som var tvungen att skicka iväg sin 12 åriga dotter. Det går inte att läsa den utan att bli tagen.

Syftet är vällovligt, det behövs fler familjer som är beredda att öppna sina hem för barn på flykt. Problemet är bara att annonsen stämmer väldigt dåligt med verkligheten. 95 procent av dem som kommer till Sverige är nämligen pojkar och 80 procent över 15 år.

Dessa tonårspojkar, som finns här i tusental, har samma skyddsbehov som den enstaka 12 åriga flicka som lyckas ta sig till Sverige. Varför osynliggöra dem? Och varför förespegla de familjer som kan tänkas ställa upp att förutsättningarna är vissa när verkligheten är en annan?

8 kommentar(er):

Anonym,  25 april 2010 20:04  

Paul, det rör på sig även hos Er ser det ut. Nu talas det iaf öppet om att det inte är "små,små , stackars barn". Utan snarare välvuxna yngre män det gäller!! Sanningen tycks alltid vinna, frågan är bara, varför sas inte detta direkt. media och Ni politiker ger en felaktig bild. Senast råkade en författare som sa som det var ut för censur av Expressen tror ja. Illa. Sen om man behöver skydd eller inte vet väl ingen per automatik, det skall i så fall prövas om asyskäl finns. Problemet är att detta sätts ju i system och alla vet om att det sker organiserade resor till Sverige, och här tycks alla få sitt liv bekostat. Ställer Ni politiker upp själv med att öppna upp era hem? Den frågan borde besvaras först, innan man börjar tala om hur andra ska göra.

Paul Lindquist 25 april 2010 20:17  

Du tycks missa poängen med mitt inlägg. Oavsett om det rör sig om "12-äriga flickor" eller "unga välvuxna män" behöver den som flyr undan krig och förtryck skydd.

Anonym,  25 april 2010 23:31  

Även Du tycks ha missat poängen i mitt inlägg:

1) Flyr man verkligen eller är det organiserade resor med avsikt att få permanent uppehållstillstånd och sedan ta hit sina (återfunna?) anhöriga??? Skyddebehov prövas och skall utredas det kan Du inte säga finns på direkten och för alla, om du inte är allvetande...?

2) Öppnar Du som politiker upp ditt hem för dessa s.k. skyddsbehövande?
3) Vad kostar kalaset och skall Lidingö också betala för fler av dessa?

Detta lär spricka förr eller senare. Din egen minister börjar ju antyda positionsförändring i frågan om dessa. Men oppositionen mot detta är nog bara en början. Missnöjet i landet är stort pga dåliga politiker. Lär av Era höger kollegor i vissa andra länder.

Paul Lindquist 26 april 2010 00:19  

1) Migrationsverket prövar om den som har kommit hit har asylskäl. Har man inte det får man återvända.

Att många kommer hit med hjälp av flyktingsmugglare innebär ju inte att de saknar skyddsbehov.

Det händer att familjer hör av sig efter att barnet har fått uppehållstillstånd, men det är inte särskilt vanligt.

2) Det här handlar inte om någon skyldighet för familjer att ta emot ensamkommande flyktingbarn utan att man söker familjer som är intresserade och lämpliga. Precis som av den som tar emot fosterbarn krävs det väldigt mycket tid och engagemang.

Eftersom vi vet att det är svårt att hitta lämpliga familjer kommer vi även att öppna ett gruppboende för äldre barn.

3) Lidingö betalar deras grund- och gymnasieskola liksom för alla andra barn bosatta här, men staten svarar för deras uppehälle (boende, mat kläder, nöjen, m m) tills de är 20 år. Därefter förväntas de kunna försörja sig själva som alla andra, studera eller arbeta.

Om du är orolig för den totala samhällsekonomiska kostnaden tror får du nog tänka om. Har man som tonåring tagit sig till Sverige från t ex Afghanistan har man en rätt stor drivkraft. Det finns ingen anledning att tro att dessa killar, för det är mest killar, ska bli något annat än väletablerade, skattebetalande medborgare framöver. En av dem, Hanif Bali, finns för övrigt på vår riksdagslista.

Dessutom har ju de svenska skattebetalarna sluppit betala för förlossning, 13-månaders föräldraledighet, fyra års förskola, VAB-dagar och troligen det mesta om inte hela grundskolan.

Anonym,  26 april 2010 00:33  

Skojar Du Paul L?

1) Skyddsbehov kan hittas på, enl polis och myndigheter är detta mkt vanligt. Media och Ni politiker tiger och tystar ner.
2) Äldre barn, nästan vuxna eller iaf ungdomar är vad det är fråga om.
3) Varför skall Lidingös skattebetalare betala extra för detta, det blir ju alltså våra ungdomar som får dela med sig mer här då. Vanligtvis när det rör svenskar som flyttar hit så är det oftast mkt välbetalda föräldrar som betalar skatt här, så är inte fallet med dessa personer. Statens kostnader och kommunens är = skattebetalarnas kostnader. Alltså vi som jobbar.
Ett boende för äldre barn låter mkt trist, det låter ju inte särskilt attraktivt för oss som vill bo här ute på ön. Djursholm är nog ett bättre alternativ om man vill få bo ifred i framtiden alt solkusten.

Du Paul, att stå på en riksdagslista imponerar inte, och arvodet betalas av oss alla skattebetalare. Konstigt att en person som du som en gång varit i näringslivet har en så förskönande syn på ledamöterna i parlamentet och dess "status". Den delas av få... Annan rang är det i USA +UK. Klass skillnaden mellan dessa och våra s.k. ledamöter märks.
debatten slut därmed.

//Hans-Holger J

Paul Lindquist 26 april 2010 01:26  

1) Visst finns det dem som ljuger och lyckas få asyl utan egentliga skäl, men det är statens inte Lidingös ansvar. Och oavsett det så behöver vi invandring för att klara av tillväxten när många svenskar går i pension de kommande åren. Vad kan då vara bättre än nästan vuxna ungdomar som har ett helt arbetsliv framför sig.

2) Ja, och?

3) Var finns din medkänsla? Alla kommuner får vara med och bidra till att dessa ungdomar har någonstans att bo, även Lidingö och Danderyd. Visst får vi som är skattebetalare vara med och betala för dessa ungdomar, men som jag skrev i mitt förra inlägg är deras kostnader sannolikt betydligt lägre än för dem som är födda här.

Att vara förtroendevald tycker jag är bland det finaste man kan vara. Jag lämnade själv en karriär i näringslivet, som du mycket riktigt påpekade, för att få förmånen att leda Lidingö.

Du kanske inte har så höga tankar om våra riksdagsledamöter, men jag känner ett stort antal från flera olika partier och jag vågar påstå att de allra flesta är mycket duktiga och hedervärda personer. Konkurrensen om att bli invald är också hård, så det är inte vem som helst som lyckas med det.

Anonym,  26 april 2010 01:42  

Konkurrens och konkurrens?

Jo det är väl provval som avgör Era riksdagslistor, har läst i tidningarna om hur dessa går till.

Anonym,  27 april 2010 17:53  

Bravo Paul, jag stödjer dig 100%

Eldorado

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP