2007-08-14

Självcensur i kultursverige

Återigen har Lars Vilks konst blivit stoppad, denna gång från att ställas ut på konstskolan i Gerlesborg.

Skolans ordförande, Ove Martin Wall menar att Vilks Muhammedinspirerade rondellhundar är så provocerande att man inte anser sig kunna garantera säkerheten.

Trots att Sverige inte har blivit utsatt för några attacker från fundamentalistiska muslimer tycks attentatet i New York den 11 september 2001 liksom diverse attentat i London och inte minst reaktionerna på de danska karikatyrerna ha gjort kultursverige så rädd att ingen vågar provocera islam längre.

T o m förre utrikesministern, Laila Freivalds, var ute i grundlagens tassemarker när hon agerade för att stänga ner en sida där de danska karikatyrerna fanns.

Detta är allvarligt. Människor har i alla tider använt konst och andra kulturyttringar för att kunna kritisera överheten, inte minst som en ventil i icke-demokratiskt styrda samhällen. Ska vi inte då i en modern demokrati med en lång historia av yttrandefrihet våga kritisera en religion?

Möjligtvis är det mänskligt, men Gerlesborgsskolan och dess ordförande kan inte vara stolta över sitt agerande. Det är uppenbart att det behövs fler människor med civilkurage, men också ett tydligt ställningstagande från samhället och då inte minst media och de rättsvårdande myndigheterna att vi är beredda att försvara vår rätt till yttrandefrihet.

SvD SvD2

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP