2007-08-16

Socialstyrelsen och utbrändhet

I en mycket välformulerad krönika analyserar Expressens Ann-Charlotte Marteus debatten om utbrändhet och socialstyrelsens rekommendationer kring sjukskrivning i dessa fall. Läs den!

Som hon mycket riktigt påpekar är det ytterst få människor som drabbas av utmattningssyndrom som är den korrekta termen och dessa människor behöver framförallt behandling, inte en passiviserande långtidssjukskrivning (även om sjukskrivning under en period kan vara lämplig.

I de allra flesta fall när människor säger sig vara utbrända handlar det om lättare stress- och depressionssymptom och där kan ofta sjukskrivning motverka sitt syfte. Eller som Ann-Charlotte Marteus beskriver det: "Det är inte snällt av läkaren att sjukskriva i sådana fall. Det är bara väldigt enkelt.".

Socialstyrelsens inriktning är således i grunden väldigt klok, inte bara därför att det besparar samhället onödiga kostnader, det minskar i förlängningen också lidandet för de människor som annars skulle passiviseras i årslånga sjukskrivningar helt i onödan.

Utsatt för en omedelbar mediastorm inför denna "attack" mot de sjukskrivna backade dock socialstyrelsen snabbt och bad om ursäkt för att man varit dålig på att kommunicera. Men i själva verket är det snarare tidningar som Aftonbladet som borde be om ursäkt.

Istället för att ta ansvar och delta i en nyanserad debatt kring socialstyrelsens förslag (som inte är något beslut än) har man målat upp en svartvit bild av den onda socialstyrelsen och de stackars utsatta utbrända svenskarna.

Tänk om svenska medier kunde besinna sig lite och försöka ge en mer allsidig bild av svåra frågor som denna och inte enbart polarisera mellan "vinnare" och "förlorare".

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP