2007-08-09

Sveket mot väljarna

Svenska Dagbladet avslöjar idag att två moderata fullmäktigeledamöter lämnar sitt parti och går över till socialdemokraterna. Bakgrunden sägs vara missnöje med den lokala moderata ledningen.

Även om jag känner flera sundbybergsmoderater kommer detta som en fullständig överraskning (och uppenbarligen även för min kollega Bo Genfors av hans kommentar till SvD att döma). Jag har allstå ingen aning om vad konflikten handlar om och har därför ingen synpunkt på den som sådan.

Kommunalvalet i Sundbyberg 2006 var historiskt. Inte nog med att det blev ett maktskifte för första gången på 87-år, moderaterna blev t o m större än socialdemokraterna.

Tillsammans med de övriga borgerliga partierna gav sundbybergsborna moderaterna mandat att förändra politikens inriktning och ge invånarna större valfrihet, bättre kvalitet och lägre skatt. Detta mandat har nu två personer, Michael Spira och Arne Wijkman tagit ifrån väljarna. Med vilken moralisk rätt kan man fråga?

Moderaterna fick 7.207 röster i lokalvalet, den borgerliga koalitionen 11.052. Herrarna Spira och Wijkman fick 16 respektive 14 personröster.

Har man konflikter i ett parti bör man försöka lösa dem, går inte det står det var och en fritt att utmana ledarskapet eller så kan man lämna sitt parti om man inte längre känner sig hemmastadd där. Vill man sedan gå över till ett annat parti och i framtiden kandidera för detta kan ingen rimligen ha några synpunkter på detta.

Men att inte bara lämna sitt parti utan gå över till det andra blocket och stanna kvar i fullmäktige är ett svek mot väljarna. Vi har faktiskt inte person- utan partival i Sverige.

Läs även DN och SvD Brännpunkt.

4 kommentar(er):

Anonym,  9 augusti 2007 11:46  

Jag delar dina åsikter. En korrigering dock; Sundbyberg har två valkretsar och du måste räkna ihop dem för att få rätt antal personvalskryss.

Detta gör att Michael hade 16 personvalskryss, och Arne hade 14. Visst, det är inte jättemånga kryssa, men det är fler än tre.

Paul Lindquist 9 augusti 2007 13:43  

Det är korrekt. Jag ska justera mitt inlägg.

Anonym,  9 augusti 2007 14:33  

Inte nog med att de fick ytterst få personröster, de stod på plats 13 respektive 16 på moderaternas lista (partiet fick 17 mandat).

Det är med andra ord 2 stycken "backbenchers" och inte några av partiets främsta företrädare. Utan förra årets valframgång hade Arne Wijkman inte ens suttit i fullmäktige idag...

Att dessa två personer anser sig ha rätt att åsidosätta ett folkligt val är inget mindre än en skandal.

Anonym,  9 augusti 2007 14:35  

Det är väl knappast upp till 2 st enskilda fullmäktigeledamöter att köra över en väljarmajoritet genom sitt agerande.

Vi har jhu val vart fjärde år så att väljarna kan byta regering och kommunledning om de är missnöjda.

Deras agerande åsidosätter demokratin.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP