2008-06-26

Leva som man lär

Bara för att man är politiker är man inte utan fel och brister, men ett rimligt krav väljarna kan ställa på en är att man någorlunda lever som man lär. Man kan inte gärna ha en offentlig moral som politiker och en annan privat om man vill behålla människors förtroende.

Laila Freivalds uppdrag som justitieminister fick ett abrubt slut sedan det visat sig att hon som statsråd aktivt arbetat för att försvåra bostadsrättsombildningar för att sedan köpa loss sin egen lägenhet när möjligheten uppstod. En möjlighet som dessutom inte bara råkade uppstå utan som hon och hennes man aktivt bidrog till att skapa.

Nu är den tidigare kommunisten, sedermera socialdemokratiska statsrådet och numera riksdagsledamoten Ylva Johansson ute i blåsväder efter att ha gjort avdrag för hushållsnära tjänster, en reform hon både röstat och agiterat emot.

Men inte nog med att Ylva Johansson inte själv drar sig för att utnyttja något som hon tidigare föraktfullt kallat "pigavdrag", hon får dessutom stöd av sin forne kollega, f d vice statsminister Margareta Winberg som har mage att säga att ”man lever som man lär till dess att tiderna förändras”.

"Hyckleri", säger statsministern. Jag är beredd att hålla med.

Källor: SvD SvD2 SvD3 SvD4 Aftonbladet DN

4 kommentar(er):

Anonym,  26 juni 2008 23:55  

Håller med dej till 100%. Se bara på Al Gore, åker omkring i ett stort jetplan och spyr ut diverse ämnen. Men kräver att andra skall betala. En verklig skam för politikerkåren. Man skall kunna leva som man lär annars är mann bara en skojare.

Grottolle 28 juni 2008 00:29  

Oj då...Så det fins inga moderater som kviterar ut barbidraget då eller studiebidraget. Ska börja kolla upp det. Men det är klart att det är lite konstigt för en moderat att folk är äliga och följer dom skatteregler som vi har.

Mattias 28 juni 2008 05:03  

Om man har gjort sig känd som nykterist, att på alla sätt försvara Systembolaget och offentligen gjort sig känd för att på alla sätt varna för alkoholens faror - då är det konstigt om man sedan sätter sig i stadsparken med några flaskor rödvin och börjar supa med argumentet att det är lagligt att dricka alkohol.

Anonym,  1 juli 2008 09:44  

Svar till Grottolle - du skjuter bredvid målet. Det handlar om politiker som offentligen sagt att "pigavdrag" innebär utnyttjande av svaga i samhället och ett förnedrande för "pigorna". Dagens moderata toppolitiker har inte föreslagit att barnbidraget skulle avskaffas och motiverat detta med samma slag av hjärteknipande (men ovederhäftiga) argument - och sedan aktivt utnyttjat systemet. Det är ingen som sagt att det Ylva Johansson gjort är olagligt - det stämmer bara inte med hennes egen argumentation om vad som är moraliskt försvarbart! Oärligheten gäller inte lagligheten utan förhållandet till den moral som man framfört som argument för politiska ställningstaganden!
Laila Freivalds lagliga bostadsrättsaffär är ett annat exempel, Ove Rainers värdepappershandel ytterligare ett annat...

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP