2008-06-30

Public service-avgift en ny småföretagarskatt

Redan i mars skrev jag ett blogginlägg om att SVT:s planer på att sända över internet riskerade att öka kostnaderna för företag och myndigheter eftersom varenda dator och mobiltelefon med internetaccess skulle räknas som en TV-mottagare.

Farhågorna besannas nu delvis när den tidigare riksdagsledamoten, Rose-Marie Frebran (kd), idag offentliggjorde sin public service-utredning, Kontinuitet och förändring.

Där bekräftas just att man vill ändra definitionen på en TV-mottagare från dagens definition av en apparat som "är avsedd att ta emot" till "kan ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program".

Den problematik som jag redogjorde för förra gången där stora företag och myndigheter med tusentals mobiltelefoner och datorer skulle få betala hundratusentals, ja i vissa fall flera miljoner kronor för apparater som aldrig varit avsedda att se på TV och som troligen inte kommer att användas för detta i någon större utsträckning, har utredaren dock uppmärksammat. Hon föreslår därför att företag och myndigheter bara ska behöva betala en licens oavsett antal TV-mottagare.

Det är en klok begränsing som innebär att företag med fler en tio (riktiga) TV-apparater får en något lägre licenskostnad än idag. Den begränsingregeln minskar licensintäkterna med ca 50 miljoner kronor per år.

Men sen blir Frebrans resonemang mycket märkligt. Hon konstaterar att det finns 950 000 företag i Sverige varav endast 110 000 betalar TV-licens idag. 700 000 företag saknar anställda och har enligt Frebran knappast någon TV-mottagare och kommer därför inte att behöva betala TV-licens.

Det är nog sant, så länge vi pratar om traditionella TV-apparater. Men säg den småföretagare som inte har dator med internetuppkoppling eller mobiltelefon. För dessa blir det en extra småföretagarskatt på drygt 2 000:-/år och för staten en extra skatteintäkt på nätta 1,4 miljarder kronor årligen.

Källor: DN DN2 DN3 SvD SvD2 SvD3 SvD4 Aftonbladet

1 kommentar(er):

Anonym,  5 juli 2008 kl. 12:02  

Tack (kd) ytterligare krångel o avgifter. Nä plocka bort alla obligatoriska avgifter och kalla dem vid dess rätta namn SKATT. Sedan kan vi börja titta på hur vi kan sänka skattetrycket på svenskarna.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP