2008-08-25

Nachemson-Ekwall blandar ihop sina roller

Sophie Nachemson-Ekwall är en välkänd skribent på Dagens Industri, rankad som årets ekonomijournalist av kommunikationsbyrån Hallvarsson & Halvarson, Financial Hearings och Svensk Image. I en intervju i söndagens Svenska Dagbladet anger för övrigt börschefen, Eric Thedéen, henne som en av sina favoritskribenter.

Nachemson-Ekwall är också forskare på Handelshögskolan och författare till två böcker, den ena om ABB-kraschen, den andra om Skandiaskandalen. Det är med andra ord inte vilken murvel som helst, utan en i allra högsta grad etablerad journalist med mycket gott renommé i näringslivskretsar.

Men hon är inte bara journalist och författare utan också förälder till två unga flickor som rider på Elviks Ridskola. Som sådan har hon varit starkt engagerad i den tvist som pågår mellan Lidingö stad och ridskolans ägare vars hyresavtal har blivit uppsagt då den senare brutit mot avtalet på flera punkter.

Nachemson-Ekwall har skrivit insändare i lokaltidningen, flera mail till mig (fyra stycken bara idag) liksom till andra beslutsfattare och på olika sätt bedrivit opinion för att uppsägningen ska tas tillbaka så att den nuvarande ridskoleägaren ska kunna vara kvar. Gott så. Om hon anser att vi har fattat ett felaktigt beslut är det inget konstigt att hon som förälder och lidingöbo engagerar sig och försöker påverka.

Men när Nachemson-Ekwall i förra veckan berättar att hon avser att skriva en bok om ridskolan och begär att få intervjua mig, biträdande stadsdirektören, tekniska nämndens ordförande, chefen för tekniska förvaltningen och den anställde bonden ute på Elfviks Gård blandar hon ihop sina roller.

Som starkt engagerad part i målet kan hon knappast förväntas belysa konflikten på ett objektivt sätt och när hon i samma andetag som hon kommer med intervjuframställan oförblommerat nämner sina tidigare böcker om skandalerna i Skandia och ABB får man en tydlig känsla av att bokens vinkling redan är klar.

5 kommentar(er):

Anonym,  27 augusti 2008 00:45  

Bäste Paul, en seriös ekonomijournalist, författare och forskare ägnar sig åt ett omfattande insamlande av källmaterial innan publicering. En viktig ledstjärna är också att löpande kunna ta till sig ny information och snabbt kunna omvärdera tidigare hypoteser. Så arbetade jag (och min medskribent) i böckerna om ABB och Skandia. Min förhoppning var och är att de personer i kommunen som är insatta i ärendet Elfviks ridskola vill bidra med att klarlägga eventuella missförstånd från min sina, samt kanske ge nya infallsvinklar på händelseförloppet kring uppsägningen av Botilda Levins hyreskontrakt. Det var detta jag tänkte på när jag berättade om böckerna om ABB och Skandia. Beklagar om det inte framkom tillräckligt tydligt.
Mvh
Sophie Nachemson-Ekwall

Anonym,  27 augusti 2008 09:28  

En seriös journalist som är mån om sitt oberoende aktar sig också för att skriva om fall där hon eller han har privata intressen...

Anonym,  27 augusti 2008 14:33  

Att hon blandar ihop sina roller verkar tyvärr inte vara en engångsföreteelse. En snabb googling hittade följande artikel på Resume.se: "DI-reporter hyllar sin finansiär i tidningen"

http://www.resume.se/nyheter/2008/04/24/di-reporter-hyllar-sin-fin/index.xml

Det sorgliga i den artikeln är hennes försvar om att det räckte med att redaktionen kände till kopplingen. Att läsarna kunde tänkas vara intresserad av uppgiften var tydligen inte så viktigt.

När sådana här saker dyker upp så undrar man ju vad mer man inte fått reda på kring kopplingar mellan henne och det som hon skrivit om.

Anonym,  28 november 2008 09:05  

Varför ville ingen inom kommunen ställa upp i en intervju? Då hade ni kunnat säga ert och fått med er och folk som läser boken hade fått flera sidor av händelserna, om ni nu är så säkra på er sak!
Jag tror jag tillsammans med övriga kommuninvånare ser det mer som att ni faktiskt inte har något att komma med!
Det bästa som har hänt för denna kommun vi bor i är att sådana här ärenden belyses!!

Paul Lindquist 28 november 2008 14:23  

Jag ställer gärna upp på en intervju om en oberoende journalist frågar, men jag accepterar inte att bli ett redskap för den som bedriver en kampanj.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP