2008-08-12

Tänk er uttrycket "Invandrares brott mot svenskar"

När jag läser inledningen till Sanna Raymans intressanta ledare i Svenska Dagbladet om hedersrelaterat förtryck, där hon refererar till ett telefonsamtal med en man som är upprörd över uttrycket mäns våld mot kvinnor, slår det mig att om man skulle ersätta ordet man med invandrare och kvinnor med svenskar skulle det bli ett ramaskri.

Tänk er själva om vi i den allmänna debatten om kriminalitet hela tiden skulle använda begreppet invandrares brott mot svenskar. Trots att det förvisso är sant att en större andel av invandare än svenskar förekommer i brottsstatistiken skulle det med all rätt betraktas som rasistiskt.

Varför då? Jo, därför att den överväldigande delen av invandrare som bor i Sverige är laglydiga människor och svepeande beskyllningar mot en grupp där majoriteten är helt oskyldig är både kränkande och felaktiga.

Samma sak gäller faktiskt debatten om våld i nära relationer. Det är sannolikt så att fler män slår kvinnor än tvärtom (även om det finns internationella undersökningar som pekar på motsatsen), men det är ingalunda så att majoriteten av landets män misshandlar sina fruar och flickvänner.

En rapport från BRÅ visar för övrigt att en tredjedel av de som misstänks för barnmisshandel är kvinnor, ytterligare ett exempel på att våld inte är ett manligt monopol.

Därför förstår jag att många män tar illa vid sig av det generaliserande och anklagande uttrycket mäns våld mot kvinnor. Det finns heller ingen praktisk dimension i begreppet, vilket Rayman anser, utan istället riskerar vi att blunda för våldets egentliga orsaker.

Invandrare är inte överrepresenterade i brottsstatistiken för att de är invandrare utan för att en större andel av dem befinner sig i ett utanförskap. På samma sätt är inte orsaken till att någon slår en annan att den som slår är man och den som blir slagen en kvinna.

Alkoholism, droger, arbetslöshet och psykisk sjukdom är mycket vanligt förekommande i misshandelsfall och det gäller såväl när män slår kvinnor som när kvinnor slår män eller våld i samkönade relationer och mot bsrn.

Begreppet mäns våld mot kvinnor inte bara orättvist mot halva befolkning utan bagateliserar dessutom det faktum att även kvinnor använder våld.

6 kommentar(er):

Anonym,  14 augusti 2008 kl. 01:47  

Interesting, fair and quite unbiased analysis of two of the most complex plagues that hunt our modern society.
I couldn't agree more!

Anonym,  14 augusti 2008 kl. 19:11  

Det du säger är förståss lika självklart som obestridligt sant men det enda jag undrar när jag läser detta är 1. Vad tog er politiker så länge? och 2. Varför är det inte politiker på nationell nivå som säger just detta?

"Begreppet mäns våld mot kvinnor inte bara orättvist mot halva befolkning utan bagateliserar dessutom det faktum att även kvinnor använder våld."

Detta stämmer såklart men vad jag undrar är om det inte i Sverige är just båda stor lönsam affärsverksamhet och riksdagspolitik att vara just orättvis mot halva befolkningen och bagatellisera kvinnors dåliga handlingar?

Anonym,  15 augusti 2008 kl. 15:28  

titta, kejsaren är naken.

Det var banne mig på tiden.

Anonym,  18 augusti 2008 kl. 20:39  

Hej Paul
För att förstärka dina gråskalor rekommenderas följande läsning.

http://www.richel.org/hg/Ierland/mdv2.pdf

Som vanligt är livet långt mer komplext än de standardiserade föreställningarna.

PS! jag skickade denna till Gudrun Schyman men hon meddelade att hon var alldeles för upptagen att läsa vetenskapliga rapporter . DS

MVH

Anonym,  1 september 2008 kl. 12:21  

En mycket bra länk:

http://www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm

Anonym,  4 september 2008 kl. 18:16  

Skulle det förändra saken om media valde att skriva "våldsmännens agerande mot kvinnliga offer" tex?

Jag tycker att det låter bättre iallafall.

Den dagen kvinnor och män delar 50/50 på allt som har med barnet att göra kanske barnmisshandelstatistiken jämnas ut också?

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP